starnieuws

Zware regen, onweer en windstoten blijven aanhouden

16 Jun 2015, 12:07

In Coronie stroomt het water over de weg.

De weersituatie boven Suriname en zijn buurlanden.
De regens blijven nog even aanhouden in Suriname en de regio. Op sommige plaatsen zware regenbuien in de middag en in de prille uren van de avond. De regenbuien gaan gepaard met onweer en windstoten, zo luidt de waarschuwing van de Meteorologische Dienst voor vandaag. Ook voor het luchtverkeer van de Johan Adolf Pengel Luchthaven geldt een waarschuwing.

Naarmate de avond vordert, verdwijnen de buien boven het kustgebied, maar blijven op sommige plaatsen landinwaarts. Er staat een noordoost tot zuidoost wind tussen de 0-25 km per uur. De Meteorologische Dienst voorspelt ook winderig, dan zijn er windsnelheden tussen 25 en 40 km per uur. De samenleving moet ook rekening houden met windstoten kort voor en tijdens buien van 30 tot 50 km per uur. Het weer heeft alles te maken met een storing binnen de Inter Tropische Convergentie Zone die met haar as ver buiten Suriname zit, maar het klimaat landelijk zwaar beïnvloedt.

De grond is op vele plekken in het land verzadigd. Op de Oost-West verbinding tussen kilometer 122 en 123 stroomt het water van de ene kant naar het andere kant van het wegdek. Ook op de luchthaven Zanderij zorgt het zwaar weer voor problemen. Het vliegverkeer ondervindt problemen bij het stijgen en landen. Het water blijft ook veel langer liggen in stad en district. Lozingen, goten en irrigatiekanalen zijn vol. Het water kan niet weg, omdat veelal de waterstand ook hoog is in de rivieren. Voor het kustgebied heeft Zanderij in de laatste 24 uur de meeste neerslag gehad met 56.2 mm, gevolgd door Zorg en Hoop met 34.8mm. In het binnenland had Nw Jacobkondre het met 26.9 mm het zwaarst te verduren.

Niet alleen Suriname kampt met het overtollige hemelwater. De weersverwachtingen voor Port of Spain, Trinidad en Georgetown, Guyana zijn zware regenbuien en onweer. Ook Cayenne in buurland Frans-Guyana en Belem in Brazilië krijgen buien.

Voor de rest van de dag worden voor Paramaribo, Albina en Nickerie perioden met buien voorspeld, met onweer in de middag en een voornamelijk droge avond en nacht. Voor Zanderij gelden behalve zware buien en onweer, ook windstoten. Het gebied krijgt veel meer regen, tussen de 35 mm en 50 mm. Het binnenland kan rekenen op afwisselend zware buien en onweer. De neerslag in het binnenland kan variëren tussen de 40mm en 70 mm. De grote regentijd die midden april is aangevangen duurt tot midden augustus.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April