starnieuws

FSS wil grotere doelgroep bereiken

22 May 2015, 22:33

Minister van MinowC, Ashwin Adhin (derde van r), met de raad van Toezicht van het Fonds Studiefinanciering Suriname). Links van de minister NOB-directeur Wonnie Boedhoe en rechts, vicepresident Robert Ameerali. (Foto: MinowC)
De samenstelling van het bestuur van het Fonds Studiefinanciering Suriname (FSS) is gewijzigd en bestaat thans uit vertegenwoordigers van het kabinet van de vicepresident, het ministerie van Financiën en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC).

Vicepresident Robert Ameerali zegt dat de aanpassing nodig was, omdat het niet alleen gaat om studeren op de universiteit, maar dat met het instrument van studiefinanciering gewerkt zal worden aan het beleid van de regering ten aanzien van de ontwikkeling van het menselijk potentieel van het land.

Full time studeren
Het doel van het FSS is om beleid ten aanzien van de ontwikkeling van het menselijk potentieel te helpen uitvoeren door het verstrekken van leningen aan studenten die willen studeren aan een hogere onderwijsinstelling. Het fonds wil de doelgroep uitbreiden door ook leningen te geven aan studenten met een Surinaamse nationaliteit die een hoger onderwijs studie in het buitenland willen doen.

De bedoeling is om te beginnen met studenten die in Nederland een studie willen volgen en de optie langzaam uit te breiden naar andere landen. Volgens Adhin is met deze stap een belangrijke mijlpaal van de regering bereikt. Studenten kunnen op deze manier fulltime studeren en binnen de vastgestelde studieduur de studie afronden.

Het fonds zal ook nagaan hoe studiemogelijkheden voor ambtenaren, in plaats van via de gescheiden begrotingen nu ook centraal via het FSS gefinancierd kunnen worden, zegt Ameerali. Een mogelijkheid is dat alle ministeries de door hun opgebrachte middelen voor studie, storten in het fonds. Een andere optie is dat alle studiemiddelen via de begroting van het MinowC in het FSS worden gestort.

Ameerali zegt dat de optie bestaat om ook de betaling van de Basis Zorgverzekering voor studenten via de NOB te doen betalen aan de verzekeringsmaatschappijen. Bij die doelgroep moet namelijk ook de studievoortgang gemonitord worden en de regering wil gebruikmaken van de ervaring van de NOB. NOB-directeur Wonnie Boedhoe gaf aan dat het goed is weer een Raad van Toezicht te hebben. “Transparantie is heel erg belangrijk en nu heeft de NOB weer een partner om het ‘Human Capital Development’ beleid verder te ontwikkelen.”

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Paul de Baas, riep de studenten op om te investeren in zichzelf en de skills terug te geven aan het land. In het bestuur zitten verder Natasha Bennanon en Sharmila Ramadhin (namens het MinowC), Elviera Sandie en Raynell Oord (namens het ministerie van Financiën).

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April