starnieuws

Ruim 60 internationale waarnemers bij stembusgang

21 May 2015, 04:09

Internationale waarnemers woensdagavond op de vergadering van V7 in Wanica. (Foto: Raoul Lith)
Ongeveer 60 internationale waarnemers zullen de 2015-verkiezingen verslaan. De kleinste missie is van de Europese Unie die met 5 personen vanuit Guyana afreist. Zij zullen alleen in de westelijke districten Nickerie en Coronie de stembusgang observeren. De groep wordt geleid door EU ambassadeur Robert Kopecky. De Unasur-delegatie met aan het hoofd algemeen coördinator Tibisay Lucena en Special Representative Horacio Serpa Uribe zal met 20 personen de verkiezingen waarnemen.

De delegatie van de Caribbean Community (Caricom) bestaat uit 11 personen en staat onder leiding van Ian Browne. Hij is Deputy Chief Elections Officer in Barbados en heeft verschillende Caricom missies geleid tijdens verkiezingen in de regio. De overige leden zijn allen experts in Verkiezingen Management & Administration van Antigua & Barbuda, Barbados, Bahamas, Belize, Dominica, Jamaica, St. Lucia en Trinidad & Tobago. De Caricom observers zullen ontmoetingen hebben met politieke leiders, stakeholders en verkiezingsautoriteiten. Op 25 mei zijn ze aanwezig op verschillende stembureaus om de opening, het stemproces, de sluiting en telling gade te slaan, meldt de Caricom.

De missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bestaat uit 24 personen met 13 verschillende nationaliteiten. Deze groep staat onder leiding van algemeen coördinator Julieta Maroni en delegatieleider Irene Klinger. De OAS-waarnemers zullen onder andere letten op de organisatie rond de verkiezingen, technische aspecten, politieke financiering, en evenwichtige deelname van mannen en vrouwen in het verkiezingsproces, heeft de OAS-missie eerder deze week laten weten.
Van de Unasur en OAS zijn eerder deze week al personen in Paramaribo gearriveerd. Het gros van alle internationale waarnemers zal tot 28 mei in Suriname zijn.

Advertentie