starnieuws

Binnen een week vonnis in zaak Mathoera-Doekhie/NDP

16 May 2015, 00:01

VHP-kandidaat in Wanica en ex-commissaris van politie, Krishna Mathoera met haar zoon. (Foto: Raoul Lith)
Rechter Alida Johanns gaat akkoord met de eis van VHP-kandidaat Krishna Hussanali-Mathoera om vóór de verkiezing van 25 mei een oordeel te vellen in het kort geding aanhangig gemaakt tegen Rashied Doekhie in persoon en als hoofdbestuurslid. Zij heeft ook de NDP naar de groene tafel gesleept omdat de gewraakte uitspraken tijdens twee wijkvergaderingen zijn gedaan.

Mathoera eist rectificatie van uitspraken gedaan door Doekhie. Hij noemde Mathoera een crimineel. Zij zou ook genoeg geld hebben uit de drugswereld en wapensmokkel. Haar zoon zou betrokken zijn geweest bij een moord en Mathoera heeft hem naar Albina gebracht, zodat hij via Cayenne het land uit kon. Samen met haar intussen overleden echtgenoot zou zij ook bezig zijn geweest een training te volgen om Desi Bouterse te elimineren. Mathoera was tot voor kort commissaris van politie en maakte deel uit van de leiding van het Korps Politie Suriname. Zij eist een rectificatie van Doekhie en een voorschot op de schadevergoeding van SRD 10.000. Mathoera wordt bijgestaan door raadsman Gerold Sewcharan.

De zaak is vrijdag voorgegaan in het eerste kanton. Doekhie die bijgestaan wordt door Nailah van Dijk, maakte bezwaar tegen dat de rechter de zaak in eerste kanton opent, terwijl Doekhie in Nickerie woont. Volgens haar zou de behandeling in het 3e kanton moeten geschieden. Zij had er ook moeite mee dat de rechter maandag al antwoord wilde, terwijl haar cliënt in het binnenland is. Dat er binnen een week vonnis zal worden geveld, vindt de advocaat ook opmerkelijk. Zij vindt dat Mathoera gewoon de politieke campagne voert en geen schade zou lijden.

Van Dijk zegt aan Starnieuws dat haar cliënt ook de ruimte moet krijgen om bewijzen te verzamelen. De eiseres heeft een spoedeisend karakter aangevoerd, maar volgens Van Dijk moet de zaak grondig behandeld kunnen worden. Het gaat om een rechtvaardig en evenwichtig besluit. Zij vindt dat niet alleen naar het belang van de eiseres gekeken moet worden. Volgens Van Dijk wordt een politieke strijd naar de rechtszaal doorgetrokken. De advocaat vindt het opvallend dat nog voordat de zaak inhoudelijk in behandeling is genomen, de rechter al vaststelt dat binnen een week uitspraak in deze zaak zal komen.

Mathoera was aanwezig in de rechtszaal. Zij stelde dat voor haar belangrijk is dat vóór de verkiezingen een uitspraak komt van de rechter. Doekhie moet binnen 24 uur na de uitspraak de uitspraken die hij gedaan heeft rectificeren via de media.

Advertentie