starnieuws

Met bussen en ‘The Big Truck’ naar vergadering

10 May 2015, 18:43

Een colonne van NDP-voertuigen aangevoerd door een sound truck. (Foto: Ranu Abhelakh)
“Wie kent een buschauffeur. Suma o regel a bus?” Het lijkt bijna op een uitstapje met de klas. Verzamelen, instappen en rijden naar het ‘feestje’. John Saimbang rijdt al twintig jaar de route Paramaribo-Dijkveld. Hij is kernvoorzitter RR-kandidaat voor V7 en zet zijn bus in om zijn kern steeds naar meetings te rijden. “Dit is mijn bijdrage en als het om echt verre afstanden gaat, collecteren wij onderling een SRD 5, 7 of 10 voor de benzine. Wij regelen ook onze eigen voeding.”

Sjeik Doebrie van Garage Zayed heeft in het verleden zijn bussen ingezet voor partijen. Tijdens de 2015-verkiezingen gaat hij selectief te werk. Hij rijdt het liefst niet voor partijen. Doebrie geeft aan dat er verschillende factoren spelen bij de prijsberekening voor het huren van een bus. De ophaal/verzamelplek naar de locatie waar de vergadering wordt gehouden, eventuele wachttijd en hoeveel bussen een bushouder inzet. “Bijvoorbeeld van Para naar Paramaribo kan rond de SRD 500 kosten. Maar als er meerdere bussen worden ingezet, bereken je een vaste locatie prijs in plaats van per bus te rekenen – een soort flat rate.” Volgens Doebrie loopt de betaling meestal via een (partij) coördinator, die verantwoordelijk is voor een bepaald ressort. “Die persoon is soms een veldwerker of heeft andere veldwerkers onder zich die de bussen ronselen.”

Partijen zetten vaak ook kernvoorzitters aan het werk, die samen met de RR-leden/kandidaten het transport voor hun kern of ressort op zich nemen. De Particulieren Lijnbushouders Organisatie (PLO) heeft geen bemoeienis in de huur van bussen als transportmiddel voor partijmensen, zegt voorzitter John Mahadew. De PLO kent ongeveer 1200 leden. Hiertussen zitten personen die meer dan één vergunning hebben of garagehouder zijn en chauffeurs in dienst hebben. Mahadew sluit het niet uit dat bushouders en individuele chauffeurs politiek gelieerd kunnen zijn. “Zij bepalen zelf hoe zij hun bus inzetten en tegen welk tarief zij willen rijden.” In de vergunning van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is een bepaald traject van 05.30 tot 21.00 uur gekoppeld. “Daarna ben je vrij om buiten de TCT-vergunning te rijden. Niet een ieder rijdt elke dag, dus op je vrije dag kun je jou bus voor extra verdiensten inzetten.”

The Big Truck
Behalve de focus op meer zielen, zetten partijen voor meer vreugd en om al rijdend te dansen de party bus in. De aandachtstrekker rijdt volgeladen met propagandisten en vlaggen óf juist exclusief met partijtoppers rond. Om de ultieme aandacht voor het ‘feestje’ te trekken, is Suriname’ s populaire ‘Big Truck’ van de muziekformatie South South West ingezet voor de paarse fans. “Wij hebben onze truck met daarop onze geluidsinstallatie voor een maand aan de NDP verhuurd”, zegt bandleider John Lie A Kwie. Hij verwijst voor het prijskaartje door naar de NDP. “Wij zijn een band die speelt voor alle Surinamers en elke partij. Wij spelen uitsluitend ons eigen repertoire, geen partijliederen en dragen ons eigen tenue.”

Naast ‘The Big Truck’, rijdt ook een kleinere paarse broer rond met geluidsinstallatie van Manoj Sound Services. De apparatuur blijft op de truck tot aan het eind van de campagnes, geeft directeur Manoj Malhoe aan. “Wij hebben ook een geluidsinstallatie staan op de VHP sound truck. Wanneer de partij gebruik maakt van het geluid, betalen zij SRD 1000 per dag. Laat de partij live muziek spelen, dan komt er nog een kleine SRD 500 bij. Een weekendje huur komt neer op SRD 2500.” De apparatuur op de sound trucks wordt gevoed door een 45Kva generator van Roeli’s Lighting en Decor. Hiervoor tellen de partijen per gebruik US$ 200 neer.

De verhuur van geluidsapparatuur loopt voor Manoj Sound Services niet zonder risico’s. Onder een tent of op truck opstellen, het blijft gevoelige apparatuur! “Elke stroomstoring of oneffenheid op straat, kan je versterker beschadigen. Soms gaat de waterpomp van een truck kapot en daar staat je sound ergens langs de straat.” Tussen 2010 en 2015 heeft Malhoe flink geïnvesteerd in zijn bedrijf en zegt alle partijen te kunnen voorzien van geluid. “Om kosten te besparen, kiezen sommige partijen liever voor het geluid van een DJ.” Geluidsinstallatie voor een ‘kleine’ wijkvergadering begint bij SRD 750 en kan voor een massameeting oplopen tot SRD 5000.

Ranu Abhelakh en Edward Troon

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April