starnieuws

Redan: Surichange BV levert maatwerk binnen diaspora

07 May 2015, 11:01

Zaakgelastigde van Suriname Lucretia Redan geflankeerd door de aandeelhouders van de Surichange Bank. Links van Redan: E. Geldzahler, C. Baidjnath Misier en rechts A.P. Ratchasing en P.Jawalapersad.
Het diasporabeleid wordt gezien als een middel die ervoor moet zorgen dat Surinamers en personen van Surinaamse afkomst worden betrokken bij de ontwikkeling van Suriname. Zaakgelastigde voor Suriname in Nederland, Lucretia Redan, ziet daarin een belangrijke bijdrage geleverd door Surichange BV.

“Jullie kunnen een belangrijke bijdrage leveren bij terugkeer met kennis en vaardigheden. Met kennis die jullie hier hebben opgedaan, kunnen jullie de productiviteit in Suriname verhogen en ook zo de productiekosten verlagen. Door ondernemingen te starten dragen jullie bij aan economische groei en werkgelegenheid, zie het voorbeeld van Surichange BV.” Redan sprak tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Surichange BV in Barendrecht, Nederland.

Begonnen als Surigoud BV is het bedrijf van naam veranderd in Surichange BV naarmate de deviezenhandel de goudhandel oversteeg. Vanuit het Surinaams perspectief is het bedrijf een bruggenhoofd in de Nederlandse financiële sector, zegt Vyash Baidjnath Misier, directeur van Surichange BV. Eén van de belangrijke pijlers van de onderneming zijn geldovermakingen (remittances). Jaarlijks komt ruim US$ 150 miljoen uit het buitenland – overwegend Nederland –naar Suriname, meer dan de helft via Surichange BV. Terugblikkend is dat meer dan US$ 1 miljard. “Deze overmakingen hebben een positieve impact op de Surinaamse economie. In moeilijke tijden was de harde valuta voor de import hierdoor verzekerd.”

Redan noemt de bijdrage van Surichange BV “maatwerk binnen de diaspora, de financiële brug tussen Nederland en Suriname.” Ze wijst erop dat die brug nodig was tussen “onze broeders en zusters in Nederland en Suriname.” Redan zegt dat er een relatie is tussen geldovermakingen, duurzame ontwikkeling en Surinamers in diaspora. 27% van de lage en midden inkomens in Suriname ontvangt extra inkomsten uit het buitenland. “Meer dan 100 miljoen euro per jaar. Als we letten op het aantal Surinamers in Suriname en dat in Nederland zijn de overmakingen gemiddeld 1 op 1. Dit is uniek in de wereld.” Ze stelt verder dat ongeveer 25% van de wereldarmoede terug te brengen is door overmakingen, die ook de ondernemingszin vergroten en de onderwijssector stimuleren.

De grondlegger van het bedrijf, Chan Baidjnath Misier, is als hulponderwijzer uitgegroeid tot goudsmid, schrijver en bankier. In 2005 heeft Surichange Bank haar deuren in Suriname geopend. De bankinstelling is uitgegroeid tot een nationale, regionale en internationale instelling. De in Nederland gevestigde Surichange BV heeft een netwerk in 70 landen met meer dan 17.000 outlets. Het 25-jarig jubileum is op 26 april gevierd.

Advertentie