starnieuws

Speciaal onderstation EBS voor Surmac immens complex

23 Apr 2015, 00:02

Surmac complex aan de Martin Luther Kingweg. (Foto: René Gompers)
Surmac NV, dochterbedrijf van Kersten, heeft een immens groot complex neergezet aan de Martin Luther Kingweg 601. Om het van stroom te voorzien, heeft NV EBS samen met het bedrijf een onderstation gebouwd. Het complex is woensdag op feestelijke wijze ‘in business’ gegaan. Niet lang daarna heeft minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de deuren van het onderstation geopend.

Surmac NV heeft sinds 1957 gestaan op de hoek van de Slangenhout- en de Van ‘t Hogerhuysstraat. Het nieuwe huis van Surmac, zoals general manager Henri Kramer het beschrijft, staat op acht hectare grond. Er staan een paar reusachtige gebouwen. “Het hoofdgebouw beslaat 8000 vierkante meters”, deelt Kramer mee. “En het hart van de operaties, de service departement, beslaat 2600 vierkante meter. Dat is immens groot, ik denk niet dat er nog zo een complex in het land staat. Misschien in heel het Caribisch gebied niet.”

Het complex heeft één megawatt nodig en bij uitbreiding ruim drie megawatt. De bestaande faciliteiten van NV EBS zijn niet toereikend. Besloten is een onderstation op te zetten. Het heeft US$ 4.7 miljoen gekost om dit station, dat 20 megawatt kan leveren, te bouwen. Het geld is voorgeschoten door Kersten. EBS zal in jaarlijkse termijnen terugbetalen. De omgeving heeft ook voordeel aan de samenwerking tussen EBS en Surmac. Het onderstation kan ruim 8000 huishoudens van stroom voorzien.

Surmac handelt in zwaar materieel zoals graafmachines, trucks en bulldozers. Het bedrijf staat ook bekend om haar aftersale service. “Dit is een ‘state of the art’ faciliteit” geeft Kramer mee. “De service zal op een hoger niveau zijn. Wij hebben ook aan de toekomst gedacht. We geloven in de sector waarin we zitten, de mijnbouw.” . Hok merkt op dat met de komst van de faciliteit de ontwikkeling in het gebied zich zal manifesteren. “De gronden in de omgeving zijn al uitgegeven. Men wacht op energie. Nu is dat hier. De ontwikkeling zal nu zeker komen.”

René Gompers

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April