starnieuws

Vuurwerk oorzaak stroomonderbreking zaterdagavond

12 Apr 2015, 18:00

Slierten vuurwerk aan de mast, stille getuigen van de stroomonderbreking zaterdagavond. (Foto: EBS)
Resten van afgeschoten vuurwerk zijn de oorzaak geweest van de stroomonderbreking in het netwerk van de NV Energiebedrijven Suriname, zaterdagavond. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een blikseminslag ging.
Uit onderzoek blijkt dat er ter hoogte van DSB Bank aan de Willem Campagnestraat, tussen de elektrische masten RJ-40 en RJ-41 glimmende sliertjes hingen aan de 33000 V geleiders van de transmissielijnen, zegt de EBS.

Vier 33000 V lijnen vielen uit, waardoor de onderstations D (Kwatta), E (Uitkijk), N (Sidodadi Saramacca) en O (Sarah Maria Saramacca) niet alle voedingsrichtingen in die gebieden van stroom voorzien.
De lijn waar de storing zat liep gedeeltelijk op de route van de AVD die op dat moment gaande was. Assistentie van de politie was nodig om de lijn te kunnen bereiken en controleren.

De vuurwerk/confetti moet onder de transmissielijn zijn afgeschoten en de sliertjes hiervan zijn in het net terechtgekomen. Deze sliertjes zijn van elektrisch geleidend materiaal vervaardigd en hebben kortsluiting veroorzaakt.

De elektrische beveiligingsapparaten hebben op hun beurt de 33000V lijnen uitgeschakeld om de rest van het netwerk en componenten te beschermen. Deze beveiliging in het netwerk heeft de samenleving een totale black out bespaard, maar had wel tot gevolg dat heel het westelijk deel van het EPAR netwerk (Groot Paramaribo), zonder stroom is komen te zitten.

De EBS begon omstreeks 22:15 uur met het weder inschakelen van de gestoorde lijnen en omstreeks 23:55 uur waren al deze gebieden weer voorzien van elektrische energie. Hoewel de oorzaak van de storing het afschieten van confetti/ vuurwerk is, betreurt de EBS dit ongerief voor de samenleving en AVD wandelaars.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April