starnieuws

Bouterse door drukke agenda niet naar Caricom en OAS

11 Apr 2015, 00:00

Ambassadeur Subhas Mungra (uiterst links) vertegenwoordigde Suriname op de 'Caricom-VS summit'. (Foto: Dominica Vibes)
President Desi Bouterse was de grote afwezige op de Caricom-VS summit op 9 april op Jamaica. Hij is eveneens niet aanwezig op de zevende 'Summit of the Amerika’s' in Panama. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken die eveneens niet naar de belangrijke bijeenkomsten is geweest, antwoordt op vragen van Starnieuws dat dit komt door de drukte rond de verkiezingen.

"Het is niet zo dat Suriname niet vertegenwoordigd is. Door de voorbereidingen van de verkiezingen is het niet mogelijk geweest voor de president om af te reizen. Ambassadeur Subhas Mungra heeft Suriname vertegenwoordigd op Jamaica", deelt Lackin mee. Hij legt uit dat ambassadeurs die direct betrokken zijn, wel aanwezig zijn op de 'Summit of the Amerika's. Een delegatie onder leiding van ambassadeur Niermala Badrising, Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS woont deze belangrijke bijeenkomst bij.

Op Jamaica heeft president Barack Obama tijdens een bijeenkomst met Caribische leiders diverse belangrijke zaken besproken. Hij gaf aan dat de VS een goede relatie met de regio als hoge prioriteit heeft. De VS is volgens de Amerikaanse president bijzonder betrokken bij de economische ontwikkeling, veiligheid en goed bestuur. Een scala van onderwerpen werden besproken tussen de Amerikaanse president en de Caribische leiders. Het energievraagstuk en klimaatverandering waren twee belangrijke onderwerpen tijdens de summit.

Deze 'Summit of the Amerika's' is bijzonder belangrijk. Het gaat om de laatste bijeenkomst die geleid wordt door de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, José Miguel Insulza en assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin. Luis Almagro en Nestor Mendez zijn door de OAS-lidlanden gekozen als de nieuwe secretaris-generaal en assistent-secretaris-generaal. Lackin zegt dat Suriname de bijeenkomsten ook belangrijk vindt, maar niet verstek heeft laten gaan. Er is begrip voor dat met het oog op de verkiezingen er veel werk in eigen huis te doen is, legt hij uit.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April