starnieuws

Tweede vluchtrecorder Germanwings gevonden

02 Apr 2015, 12:40

Reddingswerkers hebben dagenlang op de rampplek gezocht naar de tweede vluchtrecorder. (Foto: AFP)
De tweede vluchtrecorder van het A320 toestel van Germanwings dat vorige week in de Franse Alpen is neergestort is gevonden. De geluidsrecorder was bijna onmiddellijk na de ramp op 24 maart terecht.
Uit opnames uit de eerste ‘zwarte doos’ is vastgesteld dat co-piloot Andreas Lubitz het toestel opzettelijk tegen de bergwand heeft gevlogen. Geen van de 150 inzittenden aan boord van de vlucht die van Barcelona naar Düsseldorf ging, heeft de ramp overleefd.

In een apart onderzoek hebben Duitse aanklagers gezegd dat Lubitz online had gezocht naar zelfmoord methoden en naar informatie over de deur beveiliging van de cockpit. Onderzoekers hebben een tablet-computer in zijn appartement gevonden. Ze hebben zijn online zoekgeschiedenis in de week voorafgaand aan de ramp gereconstrueerd.

Lubitz was voor zijn werkgever fit verklaard om te vliegen bij Germanwings, een dochteronderneming van Lufthansa. De informatie van de vlucht datarecorder wordt gezien als vitaal in het onderzoek naar het ongeluk. Als de doos niet te erg beschadigd is, hopen onderzoekers technische informatie eruit te halen over het tijdstip van de radio-uitzendingen, de vliegtuig versnelling, luchtsnelheid, hoogte en richting.

De 28-jarige Lubitz begon de afdaling van de airbus om 10:31 uur lokale tijd op 24 maart, kort nadat het toestel zijn laatste contact met de luchtverkeersleiding had gemaakt. Iets meer dan acht minuten later was het toestel te pletter gevlogen tegen een berg in de buurt van Seyne-les-Alpes.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April