starnieuws

Column: Wittelogie

30 Mar 2015, 12:00

Illustratie gepubliceerd in Spitsnieuws.
Op veel universiteiten wordt het vak culturele antropologie gegeven. Traditioneel was dit de studie van niet-westerse samenlevingen door witte mensen, het liefst van kleine gemeenschappen diep in het oerwoud van de Amazone. Witte mannen en vrouwen gaan dan gedurende een bepaalde tijd daar wonen om onder het mom van wetenschap als voyeurs andere mensen te bestuderen. Ze noemen het participerende observatie in plaats van voyeurisme.
Nu heeft internationale migratie niet-westerse mensen in het hart van de westerse samenleving gebracht. Wij zijn ook bezig met wetenschap, met participerende observatie. Ik kijk mijn ogen uit. We moeten een nieuw vak starten: Wittelogie. Hoe met zwarte en bruine ogen te kijken naar witte samenlevingen.
Het is lachen geblazen.

Check dit: “Vrouw heeft wekelijks seks met boom.
Een krant meldt: De 31-jarige Emma McCabe is geen heterofiel, geen homofiel, maar een dendrofiel. Dat houdt in dat ze zich seksueel aangetrokken voelt tot bomen. De Britse dame heeft dan ook een relatie met een boom en daarbij had ze het natuurlijk voor het uitkiezen. ‘Na een reeks slechte relaties kwam ik populier Tim tegen. Daarvan werd ik direct gelukkig’, zegt ze tegen het blad Emma. McCabe heeft, net zoals bij een gewone relatie, ook seks met de boom. Ongeveer één keer in de week, laat ze weten.” Je ziet haar op de foto inderdaad schuren met de boom.

Nou ja, ik zie Asha of Mildred in Suriname dit nog niet doen: seksen met palmboom Sjaam of kankantrie Rudy, maar in Wit Engeland gebeurt dit kennelijk toch maar. Wat moet je ervan maken? Is het een nieuwe vorm van seks. Krijgen we een nieuwe emancipatiebeweging naast homo’s en lesbiènnes nu ook dendrofielen? Interessant onderwerp voor het vak wittelogie.

Een ander belangwekkend object van studie is de surprise party. Check dit filmpje uit Zweden. Een man organiseert een surprise party voor zijn vrouw. Een vriendin neemt de vrouw mee buitenhuis om uit te gaan. De man versiert het huis. De genodigden voor de surprise party komen binnen in de woonkamer. De man instrueert iedereen: de vrouw zal geblinddoekt worden in de gang en dan naar de voorkamer gebracht. Hij zal zich dan even terugtrekken en met zijn vingers tot drie tellen en dan roept iedereen: 'Surprise!'.
Zo gezegd, zo gedaan. Zijn vrouw en haar vriendin bellen aan. Hij haalt ze op in de gang. De vriendin zegt dat ze teruggaat zodat de vrouw geen argwaan krijgt. De man blinddoekt de vrouw met de mededeling dat hij een verassing voor haar heeft en neemt haar mee in de voorkamer. Ze staat geblinddoekt zonder zich te realiseren dat de kamer vol is met mensen die naar haar kijken. De man zegt: “Ik kom zo” en laat de hand van de vrouw los. Maar voordat hij kan tellen laat de vrouw per ongeluk een grote scheet. De omstanders hebben moeite om hun lachen in te houden. Iedereen is verbaasd. De vrouw vindt het te lang duren en haalt haar blinddoek eraf. Vol schaamte rent ze weg naar haar kamer boven.

Kan gebeuren. Niks schokkends, wel lachwekkend. Ik vraag me af of in andere culturen in de Amazone ook zo gelachen wordt als mensen een scheet laten. Geen idee. Interessante comparatieve wetenschap lijkt me.

Echt bizar is de begrafenis als surpriseparty. Dit ben ik niet in andere culturen tegenkomen. Een witte man uit Louisville Kentucky in de VS beschrijft hoe zijn vrouw bij zijn veertigste verjaardag een surprise party organiseert in de vorm van een begrafenis. De kelder van een vriend was ingericht als een rouwkamer met een doodskist. Er werden rouwliederen gezongen en zijn vrouw beschrijft het afscheid van zijn jeugd alsof hij dood is.
Hij vond het erg leuk. Moet kunnen.

Een ander filmpje is uit België. Een jonge knul is gewend om in het verkeer hard te rijden met zijn auto. De ouders zijn bang dat hij een keer verongelukt. Een goed gesprek helpt niet, dus organiseren ze een begrafenis waarin hij wordt toegesproken alsof hij dood is. Compleet met rouwende familieleden die huilen, een doodskist en een rouwkamer.
Het is niet bedoeld als grap, maar als een serieuze waarschuwing. Zouden we dat in andere culturen ook doen? Een begrafenis als surprise party. Ik weet het niet.

Wittelogie. Lijkt me een aanwinst voor de wetenschap.

Sandew Hira

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April