starnieuws

Sparen en omgaan met geld centraal bij banken op KBF

25 Mar 2015, 04:00

Leerlingen leren sparen in de stand van Godo op het Kinderboekenfestival. (Foto: Adagracia Pawiro)
Leren sparen en goed omgaan met geld zijn enkele zaken die bij de financiële instellingen centraal staan op het Kinderboekenfestival (KBF). De Surinaamsche Bank (DSB), Godo en Royal Bank of Canada (RBC) zijn aanwezig op het festival. Spelenderwijs konden leerlingen van verschillende scholen aanleren hoe zij moeten omgaan met geld.

Omgaan met geld vinden de kinderen van de Polanenschool interessant. In de stand van de RBC werden de leerlingen voorzien van een echte pinpas en creditkaart. Zij mochten daarmee financiële keuzes maken middels een spel. Willy Rodriquez vertelt dat het spel dat pas ontwikkeld is, in de smaak is gevallen bij leerlingen én leerkrachten. “Zij vragen waar het te koop is, maar helaas wordt het niet verkocht”, zegt Rodriquez met een glimlach. De bank met de slogan Koni nanga moni neemt deel aan het festival met het doel om kinderen bewust te maken hoe belangrijk geld is voor de ontwikkeling.

Kinderen leren sparen is het belangrijkste doel van de coöperatieve bank Godo op het KBF. “Met interactie worden de kinderen geleerd om te sparen”, legt marketingsmedewerker Jamal Henar uit. Na de interactie wordt een winnaar gekozen om participatie te stimuleren. De bank heeft vanmiddag en morgen de voorrondes van de jaarlijkse Happy Money Bee Musical wedstrijd. Tien scholen doen mee aan de musical met als centraal thema “Sparen voor je toekomstplan”. “De bank zorgt ervoor dat regelmatig de spaargelden van de leerlingen op de scholen worden opgehaald”, geeft Jamal aan. Xaviera (11) van O.S. Maretraite vertelt dat zij nu iets meer weet van sparen. “Ik zal ervoor zorgen dat ik dagelijks spaar, al is het één Surinaamse dollar”, zegt zij enthousiast.

DSB is ook een van de banken die een bijdrage levert aan de financiële bewustwording van de kinderen. “In het kader van 150 jaar DSB heeft de bank een boek uitgebracht genaamd ‘Duku’, geeft medewerker Litensia Loswijk aan. Dit boek werd geschreven door Indra Hu. Zij was ter plekke om de verhalen te vertellen. Na het vertellen zaten de kinderen te popelen om vragen te stellen. Het boek dat gaat over een verloren munt vindt Jaïr (12) interessant. “Ik vraag mijn mama en papa om mij in de middaguren weer te brengen”, geeft hij enthousiast aan. In de ochtenduren is er een programma voor scholen en in de middag voor andere belangstellenden.

Adagracia Pawiro

Advertentie