starnieuws

OAS-lidlanden kiezen nieuwe top

18 Mar 2015, 03:30

Luis Almagro, Uruguay's kandidaat voor de post van OAS SG en José Miguel Insulza, de huidige OAS SG, tijdens een kennismaking op 18 februari 2015. (Foto: Maria Patricia Leiva/OAS)
De 34 actieve lidlanden bij de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) kiezen vandaag de nieuwe secretaris-generaal (SG) en assistent secretaris-generaal voor de periode 2015-2020. Uruguay is het enig Zuid-Amerikaans land dat zijn voormalig minister voor Buitenlandse Zaken, Luis Almagro, kandidaat heeft gesteld voor de post van SG. Voor de tweede functie heeft Guyana, Barney Karran gekandideerd en Belize heeft Nestor Mendez voorgedragen. Beiden zijn ambassadeurs voor hun respectieve land in de VS en bij de OAS.

Zonder inhoudelijk in te gaan op de kandidaten, vertelt ambassadeur Albert Ramdin, de huidige assistent SG aan Starnieuws dat een kandidaat tenminste 18 van de 34 stemmen nodig heeft om gekozen te worden. Ingeval van de post voor SG, is Almargo de enige kandidaat. Toch is het niet vanzelfsprekend dat hij bij acclamatie zal worden gekozen. “Er zijn lidlanden die graag zien dat de normale verkiezingsregels worden gevolgd en de stemming wordt gehouden.” Ramdin zei dat in het verleden lidlanden zich hebben onthouden van stemmen of tegen hebben gestemd. “Het blijft dus altijd even spannend, ook al heb je maar één kandidaat.” In eerste instantie hadden ook Peru en Guatemala kandidaten voorgedragen, maar die hebben zich gaande de strijd teruggetrokken.

De verkiezing van de assistent SG kan ook alle kanten op. Caricom als gemeenschap heeft, tegen de gebruiken in, deze keer niet één maar twee kandidaten voorgedragen. Tegenover de Guyanese online nieuwssite Demerara Waves zegt de Guyanese Buitenlandse Zaken minister Carolyn Rodrigues-Brikett dat Guyana als eerst een kandidaat heeft voorgedragen en had gehoopt dat hij ook de enige vanuit de regio zou zijn. Zij is verzekerd dat Karran wordt gekozen. Als dat niet zo is, dan mag de regio toch blij zijn dat er weer een Caricom-land de positie van assistent SG invult.

Geheime verkiezingen
Alle drie kandidaten hebben de afgelopen weken een presentatie gehouden voor de permanente raad bij de OAS. Zij hebben uiteengezet waarom zij denken dat zij de juiste persoon zijn om de respectieve functie te vervullen, wat zij willen verwezenlijken en op welke wijze. In het verleden werden de SG en de ASG op verschillende dagen gekozen, nu is het op één dag met een verschil van twee uren van elkaar. De verkiezing vindt plaats tijdens de 49ste speciale bijeenkomst van de OAS algemene vergadering in het hoofdkwartier in Washington DC in de VS. “Er wordt met een box rondgegaan, waarin de lidlanden hun stembriefje deponeren, waarna de telling begint.” Ramdin geeft aan dat tot dusver 28 landen hun aanwezigheid hebben bevestigd, waarvan 20 zich laten vertegenwoordigen door hun minister van Buitenlandse Zaken.

Hoewel het geheime verkiezingen betreft, spreken lidlanden soms openlijk hun steun uit voor een kandidaat. Zo heeft Suriname maanden geleden aangegeven de Guyanese voordracht te ondersteunen. Begin 2013 heeft minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken gezegd dat Suriname, Ramdin niet zou voordragen voor de hoogste post binnen de OAS. Ramdin zou niet voldoende ondersteuning genieten van de OAS-landen in Centraal- en Zuid-Amerika. Ramdin beweerde het omgekeerde en gaf aan dat een groot aantal landen in Latijns-Amerika, Noord-Amerika, alsook in het Caribisch Gebied, zijn eventuele kandidatuur zouden hebben gesteund.

In 2005 zijn José Miguel Insulza en Ramdin voor de eerste maal gekozen tot SG en ASG. In 2010 zijn zij bij enige kandidaatstelling, met acclamatie herkozen in deze functies. Insulza zit aan tot 26 mei 2015, terwijl Ramdin’s termijn op 12 juli 2015 eindigt.

Advertentie