starnieuws

Nauyuga zet Holika traditie voort

06 Mar 2015, 01:00

Jongerenvereniging Nauyuga zingt cautal nummers tijdens hun jaarlijkse Holika verbranding. (Foto Ranu Abhelakh)
De jongerenvereniging Nauyuga heeft donderdag in de vooravond haar jarenlange traditie van Holika Dahan voortgezet. Nog vóór zonsondergang hebben leden, familie, vrienden en ereleden de pudja geleid door pandit Sahadew bijgewoond. Op het terrein van Lalla Rookh complex is de seizoenzang cautál gezongen en de holika verbrand.

“Wij beginnen altijd vroeg, zodat eenieder nog de gelegenheid heeft om naar hun eigen buurt of mandir te gaan”, zegt voorzitter Esha Kalloe.
Tijdens de pudja, voorafgaand aan de verbranding, verwijdert Raman Monorath de kasterolie-plant (ricinus) vanonder de brandstapel. Veertig dagen geleden, tijdens Vasant Panchami (aanvang lente feest) heeft hij deze geplant en alle rituelen erbij uitgevoerd. “Elke Holi doet één van ons de rituelen. Ik heb mij dit jaar opgegeven, en heb er geen speciale reden voor gehad. Monorath is commissaris van de vereniging en zit er vanaf 2002 bij. “De hele sfeer, zes weken vooraf is heel prettig en aangenaam. Wij beginnen dan ook de cautál te oefenen met de groep.”

Nauyuga, de eens ‘gezaghebbende’ sociaal maatschappelijke organisatie uit de jaren zestig, telt nu amper vijfentwintig leden. De organisatie heeft door de jaren heen vele ups en downs gekend. In 2004 is weer leven in de vereniging geblazen en functioneert zij op een laag pitje. Het is een uitdaging jongeren te interesseren zich aan te sluiten, zegt Kalloe. “Wij houden ons bezig met de vorming en training van jongeren en zetten ons in voor sociale projecten, zoals fundraisingsactiviteiten voor kindertehuizen.” De Holika verbranding is een traditie van de vereniging die wij vanaf 2004 weer voortzetten.

Erelid Stan Monorath heeft de meeste instrumenten voor de cautál groep in zijn auto. Hij bespeelt als eerst de dhapla om de zangers aan te vuren. Als balletdanser heeft hij zich in 1967, als hulp regisseur aangesloten bij Nauyuga. “Nauyuga van toen, was een echte organisatie die zich richtte op Hindoestanen om hen aan te sporen om verder te studeren. Iets te worden in de Surinaamse maatschappij.” Na de educatieve taak, is de organisatie zich gaan inzetten om de cultuur te bevorderen. “Wij zijn begonnen met Baithak gana staand zingen en Hindoestaanse ouders benaderen om hun dochters op podia te laten zingen.” Samen met de Hindoestaanse jongerenvereniging HNS, heeft Nauyuga diverse Divali optochten en Holika verbrandingen in het verleden georganiseerd. “Vroeger gingen cautál groepen huis-aan-huis spelen om het feest in te luiden, nu zie je dat in steeds mindere mate gebeuren. Of je moet een groep ‘inhuren’.”

Advertentie