starnieuws

Jamaica legaliseert marihuana-gebruik

25 Feb 2015, 16:00

In Jamaica is het sinds dinsdagavond legaal om kleine hoeveelheden marihuana te bezitten. (Foto: AP)
Jamaica heeft het bezit van kleine hoeveelheden marihuana voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd. Het parlement heeft een veelbesproken wet die het bezit van maximaal 57 gram marihuana legaliseert, goedgekeurd.

De wet maakt het ook mogelijk voor vergunninghouders om de medische en wetenschappelijke toepassingen van de plant te onderzoeken. Marihuana wordt op grote schaal geteeld in Jamaica en heeft een culturele oorsprong, maar het proces naar legalisering heeft de vrees opgewekt voor mogelijke sancties van de Verenigde Staten.

Verondersteld wordt dat het eiland de grootste Caribische exporteur van marihuana - ook wel bekend als ganja en cannabis - is naar de Verenigde Staten. Het besluit van Jamaica om de binnenlandse beperkingen tegen marihuana te versoepelen maakt deel uit van een bredere wereldwijde trend.

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen en Amerikaanse staten - het recentst Alaska – hebben de drug in de afgelopen jaren gedecriminaliseerd. Het Jamaicaans kabinet heeft de decriminalisering maatregelen vorige maand goedgekeurd. Begin februari heeft de Senaat er zijn zegen aan gegeven, terwijl het parlement het dinsdagavond heeft goedgekeurd. Het betekent dat de maatregelen tot wet zijn verheven.

De wet maakt het mogelijk dat de Jamaicaanse rastafari marihuana gebruiken voor religieuze doeleinden. Belijders van het Rasta-geloof beschouwen de plant als heilig. In de reggaemuziek van het eiland wordt de plant dan ook vaak bezongen. De Jamaicaanse minister van Nationale Veiligheid heeft erop gewezen dat de wet geen versoepeling betekent voor de houding van het land tegen de internationale drugshandel of de illegale teelt van de plant.

Decriminalisering verspreiden
Zuid- en Midden-Amerika en de Caribische landen strijden al decennia tegen de gevolgen van de drugshandel en het drugsgebruik. Cocaïne en marihuana die in de regio worden geproduceerd, worden getransporteerd door een groot aantal landen. Burgers in die landen zijn door de handel veranderd in consumenten.

Maar veel regeringen beginnen in te zien dat hardhandige tactieken en hardhandig optreden tegen drugs hebben gefaald. De mensenhandel en het drugsgebruik zijn blijven groeien.

Mexico, Colombia en Argentinië hebben een paar jaar geleden het bezit van kleine hoeveelheden marihuana gelegaliseerd. In Guatemala is president Otto Perez Molina bezig met een voorstel om marihuana en mogelijk ook andere drugs uit de criminele sfeer te halen. Chili en Costa Rica debatteren ook over de introductie van een medische marihuana beleid. Uruguay werd vorig jaar het eerste land in de wereld dat de groei, verkoop en distributie van marihuana heeft gelegaliseerd.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April