starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 239

15 Feb 2015, 21:00
“Heren, hebben jullie het ook gehoord: V 7 trong V 6.”
“Weer zo een oud nieuws; het was toch duidelijk dat hier de wet van Jopie Pengel weer eens zou gelden?”
“Welke wet? Mi kong, mi sjweef teki, mi long?”
“Nee mang, dat is de algemene politieke wet. Ik bedoel zijn gevleugelde uitspraak:’wat niet bij elkaar hoort, zal niet bij elkaar blijven.”
“Ach, we liggen er niet wakker om, laat Silly-Willy maar gaan. Zijn weggaan uit V 7 veroorzaakt nauwelijks stemmenverlies.”
“Nou, in deze verkiezing zal elke stem tellen. En de psychologische schade is zeker groot: nog vóór het propagandamateriaal gedrukt kon worden, werd Volume 7, Vormloos 6.”
“En wat zeggen jullie over dat gedoe in Para? Eerst loopt zowat een hele Oranjekern over, dan gaat Susma met Kisher een ‘grijp-die-mic’competitie aan, dan blijkt het overlopen-bewijs niet bewezen, dan wordt Susma bebloemd en benoemd tot deputy-sheriff, en als dat niet genoeg is, keren een vijftal groene kernen hun partij de rug toe en eisen van hun kandidaat Kentz’nhruis een éénmansfractie in DNA.”
“Met meisje Sjung erbij hebben we dan twee éénmansfracties. Is dat niet gelijk aan één tweemansfractie?”
“Nee, gender in woorden: mankracht is toch ‘menskracht’ geworden, omdat ook vrouwen mankracht leveren? Dus om te voorkomen dat een éénmansfractie die door een vrouw wordt bemand, een éénvrouwsfractie wordt genoemd, noemen we vanaf nu alle éénmansfracties in DNA: éénmensfracties.”
“Vind ik niet zo leuk. Geef me liever: ‘er is één éénmansfractie en één éénvrouwsfractie en straks krijgen we een éénkindsfractie.”
“Joe dati drungu, zet hem op sap voorlopig.”
“Maar wat gaat die spokendans daar in Para opleveren?”
“Als het zo doorgaat, gaat Paars er met al die drie zetels vandoor.”
“En door het uittreden van dat fossiel uit V 7 haalt die bonte club straks ook in Commewijne een zetel minder.”
“En als je niet oppast, halen ze daar ook geen enkele zetel, want zie je de oranjemensen op Paul Pienter als lijstrekker stemmen? Je hebt toch al gehoord dat onze oranjevriend van Commewijne openlijk ontevreden is dat Oranje, lees: hij, daar niet de eerste positie heeft gehad?”
“En de toch wel aardige groep groene kiezers zal zeker ook niet op die teruggehaalde kleedkamergluurder stemmen; zij gaan op Polloow stemmen, hun DeeCee, al is die nu paars geverfd, eng koemba groeng.”
“Nee, nee, dit zal niet gebeuren, nee, echt niet.”
“Ik zeg je: mijn Baas komt weer aan de macht, nog vijf jaar.”
“En ik wens dat ook, al ben ik Oranje.”
“Nou breekt mijn klomp, ga jij ook naar paars?”
“Nee mang; mi gek ma’mi no law. Ik wens gewoon dat jullie weer vijf jaren krijgen om te regeren.”
“Waarom dan? Ik sponser een rondje als je me dat eerlijk uitlegt.”
“Okay dan! Kijk, jullie hebben vijf jaren feest gevierd, flink gestoeid met landsmiddelen, plunder a schatkist zodanig, dat a koers e kring, dalla no de.”
“Is niet waar, er zijn dollars, vandaar dat de Centrale Bank een speciaal loket heeft geopend waar de kleine man dollars kan kopen, om dat gehamster van dollars door die cambio’s te omzeilen.”
“Waarom kon diezelfde bank dan de afgelopen jaren de cambio’s niet beter controleren en aan banden leggen? Geef me een bigi brik, mang. Er spelen grote belangen via die cambio’s, en dat is niet van de afgelopen vijf jaar, maar zeker van de afgelopen vijftien jaar.”
“Ja, geloof ik ook. Hoe kan het anders dat nog geen dozijn Surinamers meer dan zevenhonderd miljoen dollars op Zwitserse banken heeft?”
“Laat me niet lachen, dat is maar de top van de ijsberg. Surinamers, ook die met een Nederlands paspoort, hebben minstens het tienvoudige op allerlei off-shore en on-shore banken.”
“Dus je wil me zeggen dat onze mensen, her en der, zeker zo een zeven miljard US en euro op buitenlandse banken hebben?”
“Minstens, en dan begin ik te tellen vanaf de onafhankelijkheid. Je valt steil achterover.”
“Maar Azies Gajjedien wil dat dat geld terugkomt.”
“Whishfull talking. Wat gaat men met dat geld hier doen? Oppotten, zoals jullie Fronters dat gewend zijn te doen? Laat Azies zijn voorzitter vragen of al die investeerders die op hem lijken en in Curaçao, Aruba, Miami, Ottawa, Londen, Den Haag enzo gevestigd zijn, bereid zijn dat te doen.”
“Tuurlijk, maar dan moet hij, Sheriff, eerst president worden, want anders blijft dat geld buiten.”
“Maar je was bezig uit te leggen waarom jij als Oranjeman wil dat Paars weer vijf jaren regeermacht krijgt.”
“Simpel, om die rommel die ze financieel gemaakt hebben zelf te gaan opruimen. En dat gaan ze niet kunnen, dus ze moeten dan een partner zoeken die aan geld kan komen en ermee weet om te gaan.”
“Oooow, dus daarom is jullie Chandrika al een tijd bezig zijn paysah-babu overal in het buitenland warm te maken. Want la we eerlijk zijn: het geld zit niet bij paars, noch bij groen, noch bij rood, noch bij geel, maar bij..... oranje.”
“Maar de guts om er iets mee te doen, bijvoorbeeld twee bruggen, een spoorlijn, twee ziekenhuizen, zit bij Paars.”
“Dus daarom zijn Paars en Oranje in feite gedoemd met elkaar een coalitie aan te gaan.”
“Trek je woorden onmiddellijk terug, anders sponser ik je volgende rondje niet. Wat een klinkklare onzin. Gedoemd om samen te gaan! Hoe verzin je dat!!!”
“Maar in dat geval zullen die ongeduldig trappelende, hitsige, verarmde boys uit V 6, die nu zo lachen met elkaar, de komende vijf jaren de huilende oppositie worden.”
“Maar al die ophef met die paarse en oranje overlopers, dan?”
“Die valt toch weg bij de oranje-paarssamenwerking?”
“Dus je wil me zeggen dat mijn Chandrika met zijn buitenlandse tocht langs zijn investeerders z’n coalitie met Paars voorbereidt?”
“Tuurlijk. Dat wordt zijn inbreng. Je denkt toch niet dat hij gelooft dat dat V 6 blok meer dan 18 zetels haalt?”
“Maar hoe gaan dan de president en de VP gekozen worden?”
“Dat gebeurt in de Verenigde Volksvergadering.”
“En dat is een zeer onzekere factor. De zekerste manier is om de president met twee derde in DNA te kiezen.”
“Paars haalt nooit 34 zetels.”
“V 6 ook niet, vandaar die stilzwijgende deal tussen Oranje en Paars.”
“Wat is dat voor nonsenspraat? Wat voor stilzwijgende deal bedoel je? Was je erbij?”
“Die deal is: ik kom in met zeker 18 zetels, probeer jij met 8 tot 9 zetels in te komen plus met die investeerders van je met minstens 500 miljoen US. Dan hebben we alvast de parlementaire meerderheid plus geld. Ach boi, zelfs een kleuter kan in zo een positie nog minstens zes tot zeven zetels vinden om op die 34 te komen.”
“En wie wordt dan president?”
“Je vraagt nog? Natuurlijk Bhai Kapitaal en niet Baas Failliet. En die wil ook niet meer; hij moet het nu echt wat rustiger aan doen.”
“En de VeePee dan?”
“Die gaat natuurlijk naar paars, bijvoorbeeld die strakke paarse doktermevrouw. Echt niet meer dat grijsgeworden Pipo het clowntje.”
“Whishfull dreaming, sopi talks. Droom maar lekker voort. Ik zeg je: Zapun wordt de volgende president.”
“Een rondje voor dit lachtertje van de maand. Proost.”

Rappa

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April