starnieuws

Holocaust-deskundige in kwestie bomaanslag Argentinië

05 Feb 2015, 10:00

De mysterieuze dood van aanklager Alberto Nisman (51)heeft de Argentijnse regering in moeilijk vaarwater gebracht. (Foto: Reuters)
Daniel Rafecas, een Holocaust-deskundige, is benoemd als rechter in de politiek gevoelige zaak in Argentinië, die het land al weken in een wurggreep houdt sinds de mysterieuze dood van openbare aanklager Alberto Nisman. Rafecas benoeming komt weken na de dood van Nisman (51), die een concept arrestatiebevel voor president Cristina Kirchner had opgesteld.

Nisman is de dag voor hij zou getuigen dood aangetroffen in zijn appartement met een schotwond in het hoofd. Het blijft onduidelijk of Nisman vorige maand zelfmoord heeft gepleegd of is vermoord. Hij heeft de Argentijnse president ervan beschuldigd meegewerkt te hebben aan het wegmoffelen van de Iraanse betrokkenheid bij de bombardementen in een joodse centrum in 1994. Bij die aanslagen kwamen 85 mensen om en raakten 300 gewond.

Rafecas is een mensenrechtenexpert en auteur van studies over de Holocaust die hem diverse onderscheidingen van verschillende Argentijnse Joodse groepen opleverde. Hij is ook bekend om zijn pogingen om militaire officieren op te brengen voor schendingen die zij hebben begaan tijdens de dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983.

Genoeg straffeloosheid
De zaak is sinds de dood van Nisman uitgegroeid tot een politieke vulkaan die op uitbarsten staat . De aanslagen van 1994 zijn de ergste op Argentijnse bodem in de moderne geschiedenis van het land. Rafecas is gezet op het onderzoek nadat andere rechters hadden gevraagd hen te ontlasten van deze zaak die het land in een greep houdt.

In de straten van de hoofdstad Buenos Aires protesteerden zo’n tweeduizend mensen. Ze eisen antwoorden en zeggen dat er genoeg straffeloosheid is geweest."Ik denk dat we zullen eindigen met de waarheid," zegt de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Perez Esquivel, die aan het hoofd van de menigte liep. De massa heeft opgeroepen tot een onderzoek door een onafhankelijke commissie. Toch gelooft 70 procent van de bevolking niet dat ze ooit de waarheid achter de dood van Nisman zullen kennen. Dat wijzen opiniepeilingen uit.

Nisman werd in 2006 benoemd om de zaak te heropenen nadat een eerder onderzoek eindigde zonder resultaat. Hij beschuldigde Iran van betrokkenheid bij de aanslagen. Volgens Nisman theorie had Iran de aanval via de Libanese groepering Hezbollah laten uitvoeren. Hij vroeg om arrestatiebevelen voor vijf Iraanse functionarissen, onder wie de voormalige president Akbar Hashemi Rafsanjani.

Op 14 januari, vier dagen voor zijn dood, had Nisman een 300 pagina's tellend rapport ingediend, waarin hij Kirchner, de minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, en een andere hoge ambtenaar ervan beschuldigde dat ze de Iraanse verdachten probeerden te beschermen in ruil voor olie.

Aanklager Viviana Fein is belast met het onderzoek naar Nisman’s dood. Maar de controverse wordt alleen maar groter nadat Fein eerst had ontkend dat er een concept arrestatiebevel voor Kirchner was gevonden bij Nisman. Later kwam zij terug op haar verklaring en zei dat een dergelijk bevel was gevonden in het appartement van Nisman. Fein ontkende dat ze was bezweken voor de druk van de regering om die feit te verdoezelen. “Ik ben nooit onder druk gezet, ik ben niet bang,” zei ze op een persconferentie. Ze heeft intussen haar plannen om met vakantie te gaan op 18 februari gecancelled.

Advertentie