starnieuws

Jordanië executeert 2 gevangenen na moord piloot

04 Feb 2015, 12:00

Safi al-Kasasbeh, de vader van de vermoorde piloot, heeft opgeroepen tot volledige eliminatie van IS. (Foto: Reuters)
Jordanië heeft in reactie op de moord van een piloot van zijn luchtmacht, twee veroordeelde jihadisten geëxecuteerd. De Islamitische Staat heeft piloot Moaz al-Kasasbeh, die op 24 december met zijn vliegtuig crashte en in handen viel van IS-militanten, levend verbrand.

Jordanië heeft op zijn beurt Sajida al-Rishawi, een mislukte zelfmoordterroriste, en al-Qaeda-strijder Ziyad Karboli –beiden Iraakse onderdanen- in de vroege ochtend opgehangen. Al-Rishawi zat al bijna tien jaar in de dodencel voor haar rol bij aanslagen in de hoofdstad Amman. Bij die aanslagen kwamen 60 mensen om in 2005. Karboli werd in 2008 veroordeeld voor het doden van een Jordaniër.

De executies zijn uitgevoerd uren nadat IS een video postte waarin te zien was hoe piloot Moaz al-Kasasbeh levend werd verbrand. De piloot maakte deel uit van de anti-IS-missie boven Syrië. Jordanië heeft geprobeerd om de piloot vrij te krijgen met een ruil van de vrouwelijke jihadist al-Rishawi. Er wordt echter verondersteld dat de piloot een maand eerder is gedood.

De militanten eisten in eerste instantie de vrijlating van al-Rishawi als onderdeel van een deal om de gegijzelde Japanse journalist Kenji Goto vrij te laten. Hij werd later echter gedood. Regeringswoordvoerder Mohammad al-Momani heeft vanmorgen de executie van de twee gevangenen bevestigd.

Wereldschokkende reactie
BBC-correspondent in Amman zegt dat de gesprekken voor uitwisseling van gevangenen een tactiek zijn geweest van de IS om Jordanië aan het lijntje te houden en twijfel te voeden onder Jordaniërs over de rol van het land in de door de Amerikanen geleide coalitie.

Jordanië heeft een ‘wereldschokkende’ reactie beloofd nadat de IS de video online zette waarin de piloot te zien is in een kooi die in brand is gestoken. Eén van de toonaangevende autoriteiten in de Soennitische Islam heeft de moord veroordeeld. Hij zei dat verbranding tot de dood van luitenant Kasasbeh schending van de islam betekent, omdat volgens dit geloof het verboden is om lichamen te verminken.

Mamdouh al-Ameri, een woordvoerder van de Jordaanse strijdkrachten, zei dinsdag dat luitenant Kasasbeh is gestorven als een martelaar en dat hun wraak net zo groot zal zijn als het verlies van de Jordaniërs. De vader van de piloot, Safi al-Kasasbeh, heeft de Jordaanse overheid opgeroepen om meer te doen dan alleen gevangenen te executeren. “Het bloed van mijn zoon was het bloed van de natie,” zei hij, "en het bloed van de natie moet worden gewroken." Aan verslaggevers zei hij: “Ik roep op tot volledige eliminatie van IS.”

Koning Abdullah van Jordanië heeft luitenant Kasasbeh bejubeld als een held en zegt dat Jordanië eensgezind moet zijn in harde tijden. De vorst heeft zijn bezoek aan de Verenigde Staten ingekort na het nieuws over de dood van de piloot. Hij heeft president Barack Obama dinsdagavond nog ontmoet, voor hij naar huis vloog.

Advertentie