starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 237

01 Feb 2015, 21:30

Jonge artiesten hebben veel aandacht besteed aan first lady Ingrid Bouterse-Waldring op de uitgebrachte cd.
“We gaan voor vijf, we gaan voor vijf...”
“Paanch beries, Bouta mange paanch beries.”
“Ja, zingen en dichten en paarse paraplu’s en T-shirts uitdelen is mooi en prachtig, maar onze schatkist overleeft echt niet nog eens vijf jaren A-bramsen.”
“En met die Vluggappers Zeven dan?”
“Pres-kandidaat no. 3, Celsius Fahrenheit, heeft aardig wat posities binnen Verdriet 7 verworven.”
“Zie je hoe men de huid verkoopt, voordat men de beer geschoten heeft? Er is nog geen enkele stem uitgebracht, of die ene weet al daar-en-daar zoveel zetels te zullen halen, die andere voelt zich al president, zeker binnen zijn kiesclub, uit een andere hoek hoor je: wij willen Onderwijs...”
“Jawel, omdat Groen verrassend zal binnenkomen, de Groene Wederopstanding zal een feit zijn.”
“En Paars zingt zichzelf alle lof en meerderheid toe, soso bluf.”
“Jullie onderschatten onze paarse kracht; jullie kunnen alleen maar een bont gekleurde mengeling van schreeuwers en huilebalken op het podium laten paraderen, echt een mamio-lappendekenvergadering, terwijl wij jonge mensen laten zingen en dichten en onze eerste mevrouw in de bloemetjes laten zetten.”
“Ach mang, allemaal goedkope propaganda. Ik kan ook ceedeetjes het publiek ingooien, wetende dat velen gek worden als ze iets gratis kunnen krijgen.”
“Hoe durf je ons zo te beledigen? En wat geven jullie je met bussen aangesjouwde mensen? Niet eens een roti met kip! Ach kom mang, goedkope ouwe politiek.”
“Heren, even een persstilte voor jullie twee, anders stijgt jullie bloeddruk teveel. Mogen wij even inkomen? Goed, nee, ik zal je niets laten voorlezen vanuit m’n mobiel.”
“Eeeh, ai, a tori dati faya. Kiss-herpersad taki dat a VHP-kernvoorzitster Soesh-me poti tap ing facebookpagina dat de mensen niet naar de NDP-vergadering moesten komen. Hij had het wel niet zelf gelezen...”
“Dan had je het niet moeten zeggen.”
“Maar die appetijtelijke jongedame in het oranje heeft haar fesi-luku pagina ter plekke op d’r mobiel gedownload en Kisher gewezen, mek a lesi, toen moest hij ‘en publique’ terugkrabbelen, waahahahwaha, beu-beu.”
“Ja, dat vind je leuk, ja, geniet maar. Tenminste heeft hij haar op het paarse podium de kans gegeven haar zegje te doen en applaus voor haar gevraagd. En hij heeft aangetoond dat mensen die zich eerst als VHP-ers bij Soesh-me nog wel hadden ingeschreven, naar de Njang Dringi’s waren overgestoken, wahaha, beu-beu...”
“Oranje of paars, maar ik vond die dame flink, mang. Zulke vrouwen en andere ferme jongeren moeten jullie van Verjaard 7 op het podium laten, niet van die verlopen mummies en uitgerangeerde figuren.”
“Of figuren die onder verdachte omstandigheden aan de grond waarop nu hun partijcentrum staat, zijn gekomen. Den abi foe ontruim now.”
“Hé, hé, let op je woorden; jullie paarsen zijn geen haar beter.”
“Heren, als ik even mag, als ik de beelden van de onlangse paarse vergadering zo bekijk, was het een duidelijke uiting van jong talent, op het podium en in de zaal. En geen gesmijt met modder naar de tegenpartij.”
“Wachte, wij gaan straks ook met onze jongeren komen. En er zijn 50.000 nieuwe stemmers. Wie pakt die?”
“Wij van Paars laten zien waar onze kracht nog steeds is: bij de jongeren.”
“Kracht, kracht, neks no kracht; na gewoon soso nieuwsgierigen.”
“Dat zeg je met afgunst in je stem. En waar is jullie V 7-song? Die van ons is nu al overal te horen. Gaan jullie Wim Bak uit de ijskast halen om ‘Stem Frontaal, Surinamers allemaal, of owru soe te gaan zingen?”
“Heren, als ik ook even wat mag zeggen: bij een vergadering van Paars is alles paars, terwijl bij een vergadering van Versnipperd 7 zie je allerlei kleuren voor je ogen dwarrelen, zelfs een overgelopen paarse.”
“Dat komt omdat men ontevreden is dat men geen 14 hectare in de Cultuurtuin heeft gehad voor het opzetten van een Boeddhistische tempel. Toen ging men dwingen en chanteren en met quorum spelen, en nu heeft men zichzelf buiten spel gezet.”
“En het beste geluid van ons, Paarsen, is, dat we alleen de verkiezingen ingaan. De kiezer weet op wie en op wat die stemt als die op ons stemt. Niet op A en dan komt B binnen en D schuift op, want C is met z’n zetel weggelopen.”
“Laten we niet praten over ‘met zetel weglopen’, want daar is jullie eens zo Machtige Combinatie, nu verworden tot de Machteloze Consternatie zonder een meerderheid in het parlement, het beste voorbeeld van.”
“Elke werkelijk democratisch ingestelde president zou dan uit goed politiek fatsoen zijn afgetreden.”
“Echt niet, je zou hooguit die regering kunnen ontslaan, want de president blijft rustig aanzitten, al vallen honderd van z’n regeringen. En heb je ooit gehoord van een minderheidsregering? Jullie zitten alleen maar erop te azen dat de president en z’n regering naar huis gaan en jullie dan de lege plekken kunnen overnemen, al zou dat een paar maanden vóór de verkiezingen zijn, want dan kunnen jullie alsnog was restjes uit de schatkist plunderen.”
“Luister hier, paarse djamoen die vlekt, la me je...”
“Rustig mang, jullie twee praten en drinken voorlopig niet meer.”
“Maar ik vind het wel gedurfd dat de Njang-Dringi’s alleen de verkiezingen ingaan. Wie met de Partij van Baas wil samenwerken, moet ermee samensmelten, zoals slimme Dalip al heeft gedaan.”
“Gaat LAPU ook samensmelten? Want wat voor hal bouwt Hok en Co daar op hun partijterrein aan het Molenpad?”
“Maar Lonneman, mister Yellow, moet dus nu alleen de strijd aangaan in Sipaliwini, Marwina, Wanica en Paramaribo.”
“Tuurlijk. Als je president wil worden, moet je kunnen aantonen dat je aanhang hebt.”
“Maar zie je weer onze kracht, de kracht van Paars? Wij komen met één presidentskandidaat, the one and only volkspres...”
“Nee, stop. Je gaat onze zuipzitting hier niet maken tot een propagandavergadering, zoals den man f’ie doe nanga wan lanti-hoorzitting foe ressortraden.”
“Ja, ja, geen propaganda hier aan de borreltafel.”
“Maar als Lonnie apart gaat, dan kan hij zich na de verkiezingen bij elke partij aansluiten.”
“Dat is toch z’n goed recht? Maar dan neemt hij geen zetels mee, die hij via anderen in een combinatie heeft verworven.”
“En evenzo kan Paars zich bij elke partij aansluiten.”
“Zeg liever: kan elke andere partij zich bij ons aansluiten, want dat wij als zelfstandige partij de meeste zetels zullen binnenhalen, staat nu al vast.”
“Maar denken jullie dat die V 7-samenraapselclub de 26 of liever 28 zetels haalt?”
“Dat kan, maar dan gaat daarbinnen het grote chanteren losbreken. En dat zal geen gemakkelijk gevecht worden.”
“En als zeven honden vechten om een kluif, gaan een paar van hen vol bijtplekken teleurgesteld heen naar degene die hen wel kan geven wat ze willen.”
“Precies, precies, jij hebt onze strategie door.”
“En wat ook niet duidelijk is, is wie dé presidentskandidaat van V 7 wordt.”
“Dat zal de verkiezingsuitslag bepalen; wie binnen de V 7 de meeste DNA-zetels haalt, mag z’n kandidaat naar voren schuiven.”
“Dus V 7 is: samen één om elk apart z’n voordeel te halen om president te worden.”
“Gelukkig zijn wij hier niet zo. We zijn samen één om de alcohol naar binnen te slaan. Proost. Nee, Ron niet, want jij rijdt ons later naar huis. Jij mag notuleren.”

Rappa

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April