starnieuws

President Obama en koning Salman bezorgd over Jemen

26 Jan 2015, 20:00

Koning Salman woont een ceremonie bij met wereldleiders die hun medeleven betuigen na het overlijden van de Saudische koning Abdullah bin Abdulaziz. (Foto: Reuters)
De Amerikaanse president Barack Obama en de nieuwe koning van Saudi-Arabië Salman, zullen bij hun ontmoeting dinsdag naar verwachting elkaars bezorgdheid over de onrust in Jemen en de strijd tegen de militanten van de Islamitische Staat bespreken. Het wordt het eerste formele gesprek tussen de beide leiders in Riyad.

Obama die zijn driedaags bezoek aan India heeft ingekort, leidt dinsdag een Amerikaanse delegatie naar Saudi-Arabië om zijn condoleances aan te bieden aan koning Salman, de broer van de overleden vorst Abdullah. De 90-jarige koning die vrijdag is overleden was een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten (VS). Veel wereldleiders zijn in de Saudische hoofdstad Riyadh om hun medeleven te tonen met het verscheiden van de vorst. Daags na zijn dood is koning Abdullah ten ruste gelegd in een ongemarkeerd graf zoals de traditie dat voorschrijft.

"In principe markeert dit bezoek de overgang in leiderschap en is het bedoeld om respect aan de familie van de overleden vorst en het volk van Saudi-Arabië te betuigen,” zegt Ben Rhodes, plaatsvervangend nationaal beleidsadviseur van president Obama. “Maar ik ben er zeker van dat, terwijl we daar zijn, ze een aantal van de belangrijkste problemen waarbij we nauw met elkaar samenwerken met Saudi-Arabië zullen bespreken," vertelde Rhodes aan verslaggevers in New Delhi.

De gespannen regionale veiligheidssituatie betekent dat Washington Saudi-Arabië meer dan ooit nodig heeft, ook al steunt de VS door zijn binnenlandse olie-boom niet langer zo zwaar op de olievoorziening van 's werelds grootste olie-exporteur. Saudi-Arabië heeft de strijd van de door de VS geleide coalitie tegen militanten van de Islamitische Staat in Irak en Syrië gesteund. De twee landen zijn ook bezorgd over Jemen, waar een door de Amerikanen gesteunde regering vorige week is gevallen.

Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April