starnieuws

Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 236

25 Jan 2015, 22:00

Sfeerbeeld van de proclamatie van V7 zaterdag in stichting 'de Olifant'. (Foto: René Gompers)
“Heren, heren, ik kan het niet meer volgen; ik word niet goed van dat politiek gedoe...”
“Oud Vrije Stem-redacteur Wilfred noemde dit gewroetsel van politici zeer treffend: Circus Stupido.”
“Werkelijk. En ik word er echt tuseluurs van.”
“Je tong slipt, het is tureluurs.”
“Mi dati: ik bulder van de lach, ik rol over de vloer van plezier, ik krijg de slappe lach van dat goedkoop gekronkel om een verkiesbare plaats. Stel je voor: een half dozijn springt van links naar rechts, met onderbroek, als rijpe vrucht en met gebruikt toiletpapier, een andere staat op springen, een andere zegt het lidmaatschap van z’n partij op, weer een ander huilt tranen met tuiten, weer een ander staat op een podium te gillen als een marktwijf, nee, ik kom niet bij van dit infantiele theater.”
“Ja, jij lacht en zegt maar dingen vanachter je glas sopi, maar ik huil, want dit worden de mensen die straks een meerderheid gaan vormen en die beslissingen van zwaarwichtige aard zullen moeten nemen die ons hele verdere leven óf positief, óf negatief zullen beïnvloeden.”
“Maar zien jullie niet, dat ze allemaal om persoonlijke redenen springen of dreigen te springen of al gesprongen zijn?”
“Okay, van die vriend van Commewijne kan ik me voorstellen; hij kwam overlopen en kwam binnen en nu boycot hij de V7 massameeting, want Slimme Somo heeft hem overtroefd.”
“Ik blijf het zeggen: Paul Pienter speelt z’n politiek spel dondersgoed, ook via z’n Perdjaya Radio Omroep.”
“Ai, hoor z’n bloemrijk taalgebruik:”Wong Djawa, aku ngoleng dat ik niet uit de Megha combinassie ben gesjet, want njankromo ngendang kworum, dat wij dat niet meer willen, waardoor ika petjiel bernagi saoto en ik niet bereid was, ideng sarakat amnestiewet merdeka in landsbelang en partijbelang, want mi a no pa-e law, I move further, aku arep krontjong als lijsttrekker, ma mi no frede, goreng otumo wong bobo, maar de V7 zal ....”
”Ja, ja, ik zie dat je al in die stemmentrekkensfeer bent, jij met je Victorie Vrouwen Vooruit Verbeter Voorspoed Vrede V....”
“Ik denk meer aan Veemarkt, Vacuüm, Verdriet, Vampirisme, Vociferatie, Vicieus, Verdoemenis, Vergaarbak, Vaseline, Vergissing, Verbitterd, Verderf, Verkeerd, Vaatdoek, Veelwijve...”
“Ja mang, a bun now, je weet veel V-woorden, ie kevaarlijk.”
“Maar waarom zegt mijn mati Martin van Schalken zijn Doepartij vaarwel?”
“Waarom mag hij dat niet? Hij heeft toch zijn redenen aangegeven?”
“Nu pas, na meer dan vier jaren kom je met kritiek op je voorzitter?”
“Maar die kritiek is deels terecht; Karel Bree was meer Egi Doe dan wat anders.”
“En hij had de Partijregel moeten volgen om af te treden als voorzitter als je in DNA gekozen wordt.”
“Da waarom komt Martin nu pas daarmee, vier maanden vóór de verkiezingen, nu z’n intussen ex-partij voor vele kiezers met een beetje common sense, hét politiek alternatief lijkt te gaan worden?”
“Nu zeg je het zelf. Als het er nu op begint te lijken dat de Karel Doepartij stemmen gaat kunnen trekken als enige vrijstaande, niet in een ala-kondre moksi patu mamiorommel opgezogen politieke mammoetpartij, en in de stad nu drie zetels kan halen, is het toch tijd om even uit je professorale beslommeringen te treden en je als ex-voorie aan te melden om een verkiesbare plaats op te eisen?”
“Dus je wil me zeggen dat hij uit een soort wraak uit de partij is getreden omdat hij die plaats niet heeft gekregen? Nee hoor, ik geloof dat niet; zo handelt een goed christen niet.”
“Zijn aangehaalde argumenten mogen wel waar zijn, maar ze verklaren niet waarom hij die stap nu pas doet. En datzelfde geldt voor die toiletpapierman: waarom pas nu.”
“Maar dan heeft onze vriend van Commewijne ergens gelijk met zijn kritiek op de vooruitstrevende olifant; mensen die op hem lijken gaan een levend fossiel van een andere partij helpen binnenbrengen.”
“Maar anderen binnenbrengen is toch sinds jaar en dag de faciliterende rol van de olifant?”
”Wil Baas daarom de helft van oranje opsluiten?”
“Dan zullen ze daar minstens de helft van paars tegenkomen.”
“Maar denken jullie dat ze het terugroeprecht gaan toepassen op dat ‘kree de’f kree, mi toch sa dyompo-meisje?”
“Ik wens dat ze het doen, niet om dat emotioneel sterk schatje zonder aanhang, maar om te kijken of die hele, geweldige terugroepwet, een Frontse vinding, eindelijk eens een keer toegepast kan worden.”
“Ze heeft gezegd dat die zetel haar gestolen kan worden en dat Pinka-panka die mag komen halen.”
“Het is opvallend dat ze nu nog niet wil zeggen wat men haar zo aangedaan heeft, net als die gebruikttoiletpapierman.”
“Voor hetzelfde zijn ze twee paarden van Troje die bij zetelwinst met hun zetel teruggaan naar huis, wacht maar.”
“Nee, dat geloof ik nietk kan politiek zo ‘sjmerig’ zijn?”
“Beste jongere vriend in ons midden, hier leer je de echte politiek kennen. Kijk hoe men elke keer grote groepen kiezers zo ver krijgt om op hun ala kondre waterhoofdcombinatie zonder rechtspersoonlijkheid te stemmen middels ordinair geschreeuw en alleen negatieve zaken van de tegenpartij aan te halen.”
“Zolang de kiezers dit laag-bij-de-grondse gedoe belonen door juist op deze schreeuwers te stemmen, zullen ze ermee doorgaan. Ik bedoel, zolang m’n half bedorven manja’s verkopen, denk je dat ik extra kosten zal maken om betere manja’s in te kopen voor de verkoop?”
“Nou, maar bij die onlangse Victorie-7 massameeting heeft Gregory Sovjet Unie goede dingen gezegd.”
“Ja, wishful talking.”
“Nou, z’n alliantie met Djairam in Nickerie en Saramacca is een goede zet.”
“En Greg zegt terecht dat we niet maar op de mijnbouw moeten teren, maar eerder in de landbouw moeten investeren.”
“Wordt al sinds de vorige eeuw gezegd, maar zijn partij had er het minste oor voor.”
“En we moeten niet steeds ons handje ophouden in het buitenland, maar zelf gaan produceren, zegt hij.”
“Groot gelijk heeft hij, maar ook dat is oud nieuws waar zijn partij het hardst aan meegedaan heeft.”
“Maar de mensen in een partij kunnen toch anders gaan denken? Waarom moeten we steeds terugkijken?”
“Hij zei laatst toch zelf bij dat grote standbeeld uit welke politieke cultuur hij is voortgekomen? De cultuur van ‘hou het volk zoet door hen bokking en haring te geven.”
“Altijd zijn jullie zo negatief. Dan zie ik niet in welke partij of partijcombinatie de dingen in dit land ten goede gaat kunnen veranderen.”
“Pas als er een wereldoorlog uitbreekt en hier zwaar crisismanagement nodig is, zal dat gebeuren. Echt niet eerder. Welke van de politici hoor je in deze trant denken?”
“Laat ze een voorbeeld nemen aan Staatsolie, die nu al, terwijl ze nog winst maken, zwaar bezuinigen. Zo overleef je een crisisperiode, niet door het volk zoet te houden en bang te zijn voor impopulaire, maar noodzakelijke maatregelen?”
”Lees dan wat Gillmeer gezegd heeft in zijn top of the roof gehouden opo yari toespraak.”
“Nou, die zei tenminste waar het om gaat, en uit zijn bewoordingen valt op te maken dat de volgende regering behoorlijk zal moeten snijden in alles, wil onze economie niet verder wegzakken.”
“Ga dat aan dat doorsnee-kiezersvolk uitleggen dat door z’n politici niet verder leert kijken en denken dan z’n neus lang is en zoetgehouden wordt met simplistisch opjutgebral.”
“Maar dat wil dat volk horen, geen gepraat met moeilijke woorden.”
“Zou jij als mede zuiplap het betoog van een medisch specialist willen aanhoren die je haarfijn uitlegt welke schade alcohol je lichaam aandoet, vanaf je mondholte, je keel, je slokdarm, je maag, je lever, je nieren, je zaadcellenproductie, je hersencellen...”
“Hou op mang, je bederft m’n heilige dronk.”
“Zie je, zo zullen vele doorsnee-kiezers ook reageren if yu e leg den uit, san e pesa nanga unu economia en dat we met z’n allen harder gaan moeten werken en de buikriem strak gaan moeten aantrekken. Ze fluiten je van het podium. Ze gaan niet op je stemmen, want je bent een onheilsprofeet, yu e kari sani kon. Ze willen sweetmofo-taki, lafabo-style en muziek horen.”
“De politici moeten de kunst verstaan om de serieuze zaken en de omslag in het denken bij vooral deze mensen aan te kweken middels beeldspraken, humoristische adjeerstories en simpele en heldere uitleg.”
“Mooi gezegd, meester, maar ik ben bang dat je teveel van onze politici vraagt.”
“Dan laten we maar verder drinken en ook onze kiek nemen. Als het zover komt, zullen we wel zien. Dat is typisch us. Proost.”

Rappa

Advertentie