starnieuws

Olie-markt kijkt naar toekomst Saudische olie-minister

23 Jan 2015, 11:34

De nieuwe koning van Saudi Arabië, Salman bin Abdul Aziz al-Saud. (Foto: Reuters)
Van de nieuwe koning van Saudi-Arabië wordt verwacht dat hij het beleid van de overleden koning Abdullah voortzet. Analytici zeggen dat hij waarschijnlijk de olieproductie op hetzelfde niveau zal handhaven om rivaliserende producenten te verdrijven.

Op dit moment is alle aandacht echter gericht op de toekomst van het koninkrijk, die ’s werelds grootste olie-exporteur is. Koning Abdullah is vrijdagochtend vroeg overleden en is opgevolgd door zijn broer Salman.

Op zijn beurt heeft Salman zijn halfbroer Muqrin benoemd als erfgenaam. Zijn handeling om de opvolging veilig te stellen komt op een moment waarop Saudi-Arabië wordt geconfronteerd met ongekende onrust aan zijn grenzen. Analisten zeggen dat alle aandacht gericht is op de toekomt van de olie-minister van Saudi-Arabië, Ali al-Naimi.

"Koning Abdullah was de architect van de huidige strategie om de productie hoog te houden en kleinere producenten uit te spelen in plaats de productie te verminderen", zegt John Kilduff, partner van Again Capital LLC in New York. Hij voegt eraan toe dat hij verwacht dat Salman de productie hoog zal houden. De markt concentreert zich nu op de vraag of de minister van Olie zal aftreden. Ali-al-Naimi bekleedt sinds 1995 die functie. Hij zou eerder zijn wens om af te treden kenbaar hebben gemaakt aan koning Abdullah. Die vroeg hem echter om aan te blijven zolang hij (Abdullah) er was. De vraag die de markt bezighoudt is of er een verandering in het energiebeleid van Saudi-Arabië komt, als er een nieuwe olie-minister komt.

Niet dezelfde fouten
Olie-consultanten zeggen dat speculatie over het lot van de minister van Olie de onzekerheid op de markt zou kunnen vergroten. Toch is het algemeen de verwachting dat er geen verandering komt in het besluit van Saudi-Arabië om te blijven pompen. Dat besluit was al gemaakt, ongeacht wie de koning zou worden.
Saoedische leiders willen ook niet dat sommige eerder beleidsfouten worden herhaald. In de jaren 1980 was Saudi-Arabië ertoe overgegaan zijn productie te verminderen om de prijzen te stimuleren vanwege de afnemende vraag en toenemende productie van niet-Opec landen. Het gevolg was dat het land een dubbele klap kreeg van lagere prijzen en beperkte productie. Saudische beleidsmakers zijn niet van plan dezelfde fout te maken, zeggen analisten.

Na het nieuws van de dood van de Saudische koning Abdullah steeg de olieprijs, maar is deze nog steeds meer 50 procent onder de jongste pieken in juni 2014. “Deze kleine piek in de prijzen is begrijpelijk...er moet snel worden verkocht en het zal niet lang duren,” zegt Mark Keenan, een analist bij Societe Generale.
De dood van Abdullah komt te midden van enkele van de grootste verschuivingen in de oliemarkten in decennia. De olieprijzen zijn gehalveerd als gevolg van sterk stijgende voorraden in combinatie met een afnemende vraag. Het gevolg is dat de inkomsten van producenten fors omlaag zijn gegaan.

Saudi-Arabië kijkt aan tegen zijn eerste begrotingstekort sinds 2009. Ook heeft het land te maken met andere Opec-leden die het oneens zijn met de strategie om de prijzen te laten kelderen. De florerende Amerikaanse schalie productie heeft de Verenigde Staten gemaakt van de grootste olie-importeur tot 's werelds derde grootste olie-producent. De Opec-landen produceren per dag 30 miljoen vaten.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April