starnieuws

'De Wereld draait door' belicht Surinaamse hits

21 Jan 2015, 08:00

Kenny B. in 'De Wereld draait door'
Kenny B. heeft dinsdagavond zijn laatste single ‘Als je gaat’ live gezongen in de Nederlandse talkshow 'De Wereld draait door'. De zanger werd aangekondigd als artiest met de meeste nummer één hits in Suriname. Kenny B. maakte deel uit van een uitgebreid item over Surinaamse populaire muziek.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk verbaasde zich erover dat het Nederlandse publiek bij muziek uit Suriname vooral denkt aan Lieve Hugo en de hits van Trafassi. Hoewel die oudere generatie de toon heeft gezet, is dat ten onrechte, liet hij doorschemeren. Van Nieuwkerk noemde het zelfs een schande dat Nederland zo weinig bekend is met de recentere Surinaamse muzikanten.
In het programma was ter kennismaking dan ook een compilatie te zien van videoclips van de bekendste artiesten uit Suriname van dit moment. Onder meer Kayente, Enver, Scrappy W., 2 Famous Crew, Larouge, Damaru verschenen op het scherm.

In de studio vertelden de cabaretiers Jeffrey Spalburg en Roué Verveer en presentatrice Sylvana Simons over de muzikale crossover die in de loop der jaren in hun geboorteland is ontstaan. Door de samenkomst van volken en culturen uit alle windstreken was er alle gelegenheid voor een unieke versmelting van muziekstijlen. Zo vermengden kaseko en kawina zich met onder meer latin, reggae en dancehall. Ook zijn er Hindoestaanse, Javaanse, Chinese en Nederlandse invloeden terug te horen bij de Surinaamse muzikanten van de laatste generaties.
Sylvana Simons noemde de positieve sfeer, politiek en engagement als kenmerken van de Surinaamse mengelmoes van muziekgenres. De ‘definitieve overname van Nederland door Kenny B.’ is volgens Verveer een kwestie van tijd. Zeker nu hij in het Nederlands is gaan zingen en er in april een nieuwe, Nederlandstalige cd van hem verschijnt.

Iets later in de uitzending gaf Kenny B., oftewel Kenneth Bron, samen met Spalburg nog een vertolking van de hit ‘Paramaribo’. Het nummer werd door Van Nieuwkerk aangekondigd als tweede volkslied van Suriname.

Diederik Samwel

Advertentie