starnieuws

Vijf leden Ravaksur brengen Staat voor de rechter

07 Jan 2015, 01:00

De leden van Ravaksur, met uitzondering van CLO, slepen de Staat voor de rechter.
Vijf vakorganisaties in de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) spannen een rechtszaak aan tegen de Staat. De Moederbond, C-47, FAL, PWO en OSAV hebben vorig jaar Imrick Edam voorgedragen als kandidaat-lid van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Het voorstel is verstuurd naar president Desi Bouterse die de leden van het OKB beëdigd. Edam is echter niet beëdigd. In zijn plaats is Dorethy Telting, die de CLO – ook lid van Ravaksur – heeft voorgedragen, benoemd.
In een appelschrijven hebben de vijf vakorganisaties president Bouterse nogmaals gewezen op de voordracht van Ravaksur. Op dat schrijven is tot nog toe niet gereageerd. Immers was Ravaksur gevraagd om een kandidaat-lid voor te dragen en niet de CLO. Als alternatief was aan de vakorganisaties aangeboden om Edam te benoemen als lid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Dat voorstel hebben de organisaties verworpen.

Robby Berenstein van Ravaksur meent dat er een sterke case is. “Bij ons gaat het erom dat we incorrect handelen willen voorkomen in de toekomst. De uitspraak van de rechter kan je niet vooraf voorspellen.” Hij geeft aan dat Ravaksur wel een voorspelbaar, correct gedrag van een regering wil waarmee hij onderhandeld. “Vandaar dat we de rechter een uitspraak daarover gaan vragen”.
Het gaat bij Berenstein niet om een persoon te accommoderen in of weg te halen uit een functie. “De overheid of de regering verwijten wij een stuk incorrect, inconsequent handelen tegen de gebruiken en regels die er bestaan. En hierover gaat de rechter uitspraak doen,” legt Berenstein uit. De zaak zal binnenkort worden ingediend.

Advertentie