starnieuws

Politie zal extra aandacht besteden aan verkeersveiligheid

02 Jan 2015, 01:00
In 2014 zijn er 22.200 aanrijdingen geweest. Daarbij zijn 3928 personen gewond geraakt en hebben 71 het leven verloren. Het Korps Politie Suriname gaat in dit nieuwe jaar heel veel stoppen in het verhogen van de verkeersveiligheid. Er zal strenger worden opgetreden deelde korpschef Humphrey Tjin Liep Shie op de jaarafsluiting van het korps mee. Voor dit jaar is de eerste verkeersdode in Nickerie genoteerd. Een vijftienjarige duo-rijder heeft het leven gelaten op nieuwjaarsnacht.

Van de 71 slachtoffers zijn 26 in de auto omgekomen en 23 op de bromfiets. Daarnaast hebben achttien voetgangers, drie fietsers en een motorfietser hun leven in het verkeer verloren. Hoewel het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren gestaag afneemt, gaat het korps er alles aan doen om de verkeersveiligheid te optimaliseren, maar de hulp van de samenleving is vereist om zo min mogelijk verkeersslachtoffers te hebben merkte Tjin Liep Shie op. In 2009 was er een piek geregistreerd van 112 doden. In 2014 zijn er 5 doden minder gevallen dan het jaar daarvoor.

Het korps is voornemens om een aanvang te maken met het certificeren van bromfietsers, het snelrechtsysteem te verbeteren en bij blikschade de afhandeling vlotter te maken. Tjin Liep Shie gaf aan dat weer begonnen zal worden met opleidingen voor rijinstructeurs. “We hebben een totaal vergrijst korps van rijinstructeurs en het wordt voor de gemeenschap moeilijker om goede rijscholen te vinden” gaf de korpschef aan. “Simpelweg omdat we in vier jaren geen nieuwe opleidingen hebben verzorgd.” Het verstrekken van rijbewijzen na het rijexamen zal ook vlotter gaan in 2015. “Nu kun je je rijbewijs al in een uur hebben maar we gaan dat toch verbeteren” kondigde Tjin Liep Shie aan.

De politie heeft in 2014 meer dan 46.000 bekeuringen verricht en meer dan 1500 rijbewijzen ingevorderd. Meer dan 500 personen moesten hun rijbewijzen inleveren voor rijden onder invloed van alcohol en 823 voor te hard rijden, de rest voor uiteenlopende redenen. Er zijn meer dan 13.000 vonnissen middels het snelrecht geweest. KPS heeft het afgelopen jaar meer dan SRD 5 miljoen aan boetes geïnd. Het korps maakt sinds vorig jaar gebruik van technologie om verkeersovertreders in de kraag te vatten die dachten vrij uit te gaan. Het systeem om nummerplaten te registreren en te herkennen zal uitgebouwd worden in dit nieuw jaar.

René Gompers

Advertentie