starnieuws

'Volkskerstzang niet meer weg te denken'

20 Dec 2014, 04:00

Het CISME koor tijdens de Volkskerstzang op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto: René Gompers)
Met 'I wish you a Merry Christmas', is de vijftigste editie van de Volkskerstzang vrijdagavond afgesloten. Uit volle borst, hand in hand, zij aan zij wordt het laatste lied gezongen. “Dit evenement is niet meer weg te denken”, zegt Ann Hiralal-Norden, voorzitter van de stichting Volkskerstzang Suriname. “Op naar de volgende vijftig!”

De eerste Volkskerstzang is in 1963 gehouden. In dat jaar is de stichting ook opgericht. Het initiatief voor een jaarlijkse bijeenkomst om kerst in te luiden, komt van frater Guibert 'Brutus' Smits. De bedoeling was om samen met de gemeenschap op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en op het commissariaat in Nieuw Nickerie zingend de kerstsfeer in het land te brengen.
Vorig jaar bestond de stichting 50 jaar. Echter heeft de Volkskerstzang niet onafgebroken plaatsgehad, verduidelijkt Hiralal. “In 1982 was er geen volkskerstzang. Het is te begrijpen waarom”, geeft ze aan. ”Het jaar daarop was de activiteit afgelast vanwege zware regens. Dit keer hebben wij de 50ste editie gehad en het was zoals altijd weer sfeervol.” Met optredens van het Elim koor, het Angklung Ensemble, het CISME koor en de Politiekapel is de geboorte van Jezus Christus gevierd.

Dit jaar waren de ‘grote tent’ en de podia zodanig geplaatst waardoor de ‘reuzen’ kerstboom centraal stond. De boom trok net als vorig jaar net zoveel aandacht als de Volkskerstzang. Zelfs tijdens de bijeenkomst waren er al heel wat ‘photoshoots’ gaande. “Ach, daar kunnen we niks aan doen”, merkt Hiralal op. “Die boom is bezig een bepaalde plaats in te nemen. Het is gewoon een attractie. Hiralal heeft graag dat de boom een grotere rol gaat spelen bij de Volkskerstzang. Nadat de bijeenkomst met brasa's en gelukwensen werd afgesloten, trokken een heleboel van de aanwezigen naar de boom voor hun eigen fotosessie.

René Gompers

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April