starnieuws

Guyanese kandidaat nieuwe secretaris-generaal ACP

11 Dec 2014, 23:05

Guyana's ambassadeur Patrick Gomes is de nieuwe ACP-secretaris-generaal (Foto: Guyanatimes)
Patrick Gomes van Guyana is woensdag benoemd tot de nieuwe secretaris-generaal van de ACP. Hij vertegenwoordigt de 79 landen van het Caribisch Gebied en de landen aan de Stille Oceaan. In maart 2015 neemt hij het roer over voor de komende vijf jaar.

Suriname had minister Rabin Parmessar van Openbare Werken genomineerd voor die post. Hij haalde in september echter de finale lijst van de Cariforum (Caricom en de Dominicaanse Republiek) niet. De kandidaten van Guyana, Jamaica en Trinidad en Tobago werden wel geselecteerd. Gomes is de Guyanese ambassadeur voor de Europese Unie in Brussel.

Volgens de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett, bezit Gomes de ervaring, wijs leiderschap en het geduld om de ACP die zich in een kritieke fase bevindt erdoor heen te trekken. Gomes zal overnemen van de huidige ACP-secretaris-generaal Alhadji Mumimi van Ghana. Hij zal de uitdaging aangaan om de laatste onderhandelingen tussen ACP-EU te leiden binnen de Cotonou-overeenkomst die in 2020 afloopt.

Het is de beurt van het Caribisch Gebied om leiding te geven aan de ACP-organisatie. Afrika en het Stille Oceaan-gebied hebben hun beurten al gehad in deze functie. Eerder heeft Edwin Carrington van Trinidad en Tobago deze landengroep geleid. Gomes is sinds februari 2005 Guyana’s ambassadeur bij de ACP en de EU. Hij treedt aan in het veertigste levensjaar van de ACP. De organisatie zag 39 jaar geleden in 1975 door het Georgetown Akkoord in Guyana het levenslicht. "De regering van Guyana beschouwt deze benoeming als een eer voor Guyana, het Caribisch Gebied en de ACP-groep," stelt het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Guyana heeft ook een kandidaat voor de tweede positie in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). In 2013 heeft de regering bekendgemaakt dat zij Surinames ambassadeur Albert Ramdin niet zal voordragen voor de post van OAS-secretaris-generaal. De regering heeft haar ondersteuning gegeven aan de Guyanese kandidaat voor de functie van OAS-assistent-secretaris-generaal. Voor deze functie is Belize ook kandidaat.

Advertentie