starnieuws

Merian-goudmijn goed voor goudblok van 2x3x1 meter

11 Dec 2014, 00:00

Adriaan van Kersen, directeur Surgold, Gary Goldberg, CEO Newmont, Jim Hok, minister NH en Marc Waaldijk, directeur Staatsolie. scheppen kleizand tijdens de ground breaking ceremonie van de Merian-goudmijn. (Foto Ranu Abhelakh)
Onder aanvuring van knipperende koplichten en luid getoeter van haul trucks en excavators, hebben Gary Goldberg, CEO van Newmont, Adriaan van Kersen, directeur dochter- onderneming Surgold, Jim Hok, minister Natuurlijke Hulpbronnen en Marc Waaldijk, directeur Staatsolie, woensdag de ceremoniële start gegeven van de constructie van de Merian-goudmijn. Elk van hen heeft twee scheppen kleizand (saprolite) verzet.

Tijdens de ground breaking ceremonie heeft Van Kersen facts en figures over de bedrijfsvoering gegeven. Uit de aangetoonde goudreserves van 4,2 miljoen ounces, wordt de komende 11 tot 12 jaar 3,9 miljoen ounces goud uit het erts gewonnen. Dit is gelijk aan 120.000 kilogram (kg) goud, een slordige 6,5 kubieke meter, schetst Van Kersen. “Een blok goud van 2 meter bij 3 meter en iets hoger dan 1 meter.” Surgold gaat voor het opzetten van een uiterst moderne mijn die rendabel is, ook bij lagere goudprijzen. Volgens Goldberg, wordt de Merian-goudmijn gebouwd om onder alle omstandigheden te kunnen overleven. Tien jaren wachten op het uiteindelijke startsein, is voor hem alle moeite waard geweest.

Economische opleving
“Deze investering zal een boost betekenen voor de Surinaamse economie”, gelooft Van Kersen. Blijft de goudprijs rond de US$ 1200 tot US$ 1300 gedurende de 'life of mine', dan int de Staat Suriname rond de US$ 700 tot US$ 800 miljoen aan belastingen en royalty’s. “Gaat de goudprijs omhoog, dan gaat dit getal natuurlijk ook omhoog.” Van Kersen die Staatsolie als partner verwelkomde, gaf aan dat Staatsolie dat met 25% inkomt, recht heeft op 1,6 kubieke meter, “een badkuip vol met goud”.

Merian-goudmijn in District Sipaliwini, ligt 85 kilometer naar binnen, rechts vanaf de Oost-Westverbinding (tegenover de afslag naar Moengo). Van de geschatte investeringskosten US$ 900 miljoen tot 1 miljard wordt rond de US$ 450 miljoen lokaal besteed. Gedurende de eerste vier jaren vanaf productie, eind 2016, zal Surgold 400.000 tot 500.000 ounces goud produceren. Gelijk aan 12,500 tot 15, 500 kg goud, “ongeveer 34 tot 40 kg per dag”, zegt Van Kersen. De productiekosten voor aftrek van de belastingen liggen volgens Van Kersen tussen de US$ 750 en US$ 850 per ounce.

800 mensen al aan het werk
Vanaf de formele constructie is gestart op 22 augustus 2014 werken 800 mannen en vrouwen voor Surgold. Tijdens de piekfase, derde kwartaal 2015 zullen er 2500 personen (werknemers en contractors) op de plant rondlopen. “Bij de tijd dat wij in productie gaan, zullen wij een bedrijf overhouden met ongeveer 1300 mensen. Mannen en vrouwen van diverse achtergrond. Wij streven ernaar dat 15% van die 1300 werknemers vrouwen zullen zijn.” Van Kersen ging ook in op de overeenkomst met de Paramaccaanse gemeenschap, zoals het voorkeur geven aan Paramaccaanse arbeiders en lokale diensten. Momenteel zijn er 60 Paramaccaners in dienst.

De korte ceremonie zou worden bijgewoond door president Desi Bouterse. Hij was verhinderd en liet zich vertegenwoordigden door minister Hok. Ook zijn collega Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling was aanwezig, en als enige parlementariër Ronnie Brunswijk. Van Kersen hoopt dat de 6,5 kubieke meter goud zal uitgroeien naar een groter volume. “En dat de sluiting van de Merian-goudmijn lang op zich laat wachten.”

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April