starnieuws

SRD 5000 inleg bij registratie woningbouwproject CLO

08 Nov 2014, 12:00

CLO gaat beginnen met woningbouw in ressort Santodorp en omgeving Blauwe Meer. (Foto: Raoul Lith)
De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) is van plan meer dan 1000 betaalbare woningen te bouwen op het project aan de Esperenceweg (Santopolder) en in de omgeving Blauwe Meer aan 'de Highway'. “Wij proberen zo maatschappelijk mogelijk bezig te zijn en kijken naar alle actoren binnen die samenleving, ook het gezin”, zegt CLO-voorzitter Ronald Hooghart.

Het terrein aan de Esperenceweg wordt intussen bouwrijp gemaakt. Volgens Hooghart is het de bedoeling dat er in februari al 160 woningen zullen staan. Hij geeft aan dat er vanaf volgende week mensen op het CLO-secretariaat zich kunnen registreren. Echter merkt de vakbondsman op dat er een inlegbedrag (voorschot) van SRD 5000 betaald dient te worden om in aanmerking te komen. “We moeten leren betalen in dit land. Men moet een stukje verantwoordelijkheid nemen. We zijn verwend geworden door de jaren heen”, meent hij.

Hooghart deelt mee dat de woningen vanaf SRD 85.000 gebouwd kunnen worden. “We zijn niet de instantie voor de sociale woningbouw, maar we kijken naar de maatschappelijke verhoudingen. Er zijn mensen die wreed pinaren, maar we willen dat ze een dak boven hun hoofd hebben”. Hij stelt dat volgens berekeningen er niet hoger dan SRD 800 afgelost zal worden. Dit is voor velen een investering in plaats van de huur af te betalen aan een baas.

Door tussenkomst van Etienne Boerenveen, voorzitter Werkgroep Herstructurering Huisvestingssector, is er volgende week een afspraak met de directeur van de Surinaamsche Bank. “Ik wacht ook op de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, om te kijken wat we kunnen doen met de reserves die daar liggen voor deze mensen”, merkt Hooghart op. Hakrinbank ligt volgens hem ook in het vizier.

Dit project levert ook een samenwerking op met de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO). Het is de bedoeling dat heel wat jongeren een vak gaan leren om ingezet te worden voor de bouwwerkzaamheden. “Er is een tekort aan arbeiders en technische werkers. Tegenwoordig wil eenieder achter een bureau zitten en administratief bezig zijn”.

Raoul Lith

Advertentie