starnieuws

Gidsen bundelen zich om professionaliteit

29 Oct 2014, 12:00

Voorzitter Yves Tjon en secretaris Errol Gezius van de Stichting United Tour Guides of Suriname. (Foto: Raoul Lith)
Om het Toerisme in Suriname verder op weg te helpen, hebben reisleiders training, bijscholing en begeleiding nodig. Om deze doelen in grote lijnen te halen is 'Stichting United Tour Guides of Suriname' (UTGS) aan de sector gepresenteerd.

"Omdat we weten dat er in het verleden weinig ontwikkelingsmogelijkheden waren voor gidsen, hebben we besloten om ons te bundelen," zegt Errol Gezius, secretaris van UTGS. Het idee tot bundeling is twee jaar geleden ontstaan. “We waren met een paar gidsen onderling in het binnenland. En op gegeven moment hadden we het over die sector,” vertelt Gezius. Toen was volgens hem al duidelijk dat er training nodig was voor de gidsen. “We kregen af en toe klachten van toeristen over gidsen. We willen nu eraan werken dat verhalen tijdens de toers op een eenduidige wijze worden verteld. Een gids mag natuurlijk zijn eigen stijl hebben.” Er wordt samengewerkt met de andere partners aan standaarden voor het beroep.

De stichting wil landelijk alle gidsen gaan bereiken. Ook wil ze te zijner tijd gaan samenwerken met organisaties die iets met toerisme, toeristen of begeleiden van mensen te maken hebben. “Het streven is dat er over drie jaren minimaal 50 gecertificeerde gidsen zijn. En dat er in Boven- Suriname en in alle districten aanspreekpunten zijn waar de juiste informatie te verkrijgen zal zijn,” legt Yves Tjon, voorzitter van de organisatie uit. Hij hoopt dat UTGS in deze periode over een database beschikt waar alle gidsen van het land staan geregistreerd. Sherida Mormon is de penningmeester.

Bij de lancering is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen UTGS en de Stichting Toerisme Suriname (STS) en het ‘ Suriname Hospitality and Tourism Training Centre’ (SHTTC). Deze samenwerking moet resulteren in trainingen en faciliteiten voor de gidsen.


Raoul Lith

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March