starnieuws

Politieman veroordeeld tot achttien jaar celstraf

28 Oct 2014, 06:00
Politieman Murwin V. (25) is op de rechtszitting maandag veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor het plegen van berovingen en ontvoeringen. Kantonrechter Danielle Karamatali merkte op dat de veroordeelde gebruikmaakte van politiemiddelen, zijn dienstwapen, technieken en tactieken van de politie en het legitimatiebewijs, om de strafbare feiten te plegen. Daarnaast maakte hij ook gebruik van zijn dienstwapen en had hij het plan beraamd. Murwin V. werd bijgestaan door advocaat Oscar Koulen.

Omdat Murwin V. agent was, boden omstanders geen hulp aan de slachtoffers.
De rechter benadrukte dat het veiligheidsgevoel van de gemeenschap en het vertrouwen in de politie ook zijn geschaad. Officier van justitie, Shanta Mahadew, had een celstraf van achttien jaar geëist tegen de politieambtenaar. De feiten zou hij samen met anderen gepleegd hebben. De slachtoffers en benadeelden hebben de agent steeds positief herkend.

Op 30 maart had de veroordeelde twee personen ontvoerd en beroofd in Paramaribo. Het voertuig van de slachtoffers werd klemgereden en een van hen werd in de kofferbak gestopt, terwijl de andere in het voertuig werd geduwd. Een getuige zag hoe beide mannen mishandeld werden. Daarna werden zij beroofd van hun sieraden, goud, geld en andere persoonlijke spullen. De politieman had een vuistvuurwapen bij zich en hij had zich gelegitimeerd. Voor ontvoering en beroving kreeg hij samen zes jaar opgelegd.

Diverse misdrijven
Op 12 april sloeg deze agent zijn slag in het district Marowijne. De benadeelde liep over straat, terwijl de verdachte reed in een auto met getinte ruiten. De benadeelde merkte dat het voertuig in een inrit ging om te keren. Op een gegeven moment hoorde hij voetstappen achter zich. Toen hij zich omkeerde, zag hij de politieman. Hij nam een tas met paspoort, persoonlijke spullen en een identiteitskaart van de benadeelde. Murwin V. probeerde de halsketting van zijn slachtoffer weg te rukken, maar dit lukte hem niet. Hiervoor kreeg hij een celstraf van vier jaar opgelegd.

Een van de medeverdachten in deze zaak verklaarde dat zij op die bewuste dag van plan waren een winkel te overvallen. Vervolgens plande de politieman met anderen om een distributiewagen in het district Marowijne te overvallen. Ook dit mislukte, omdat de chauffeur van het voertuig hen al door had. Zij parkeerden hun voertuig midden op de weg, maar de chauffeur reed met hoge snelheid vanuit de linkerzijde van de weg verder. Maar, dit plan ging niet door, omdat de politie daar aan het surveilleren was. Voor poging tot diefstal kreeg hij twee jaren celstraf.

Op 17 april was district Wanica aan de beurt. Wederom werd een man ontvoerd en daarna beroofd. Het slachtoffer zat samen met enkele vrienden voor een winkel aan de Indira Gandhiweg. Murwin V. stapte uit zijn auto en vroeg aan het slachtoffer of er ergens in de buurt drugs verkocht werd. Daarna haalde hij zijn legitimatiebewijs en bracht de man met zijn vuistvuurwapen een slag toe. Hij plaatste het slachtoffer in de auto en beroofde hem. Voor deze feiten kreeg hij zes jaren celstraf opgelegd.

Advertentie