starnieuws

Personeel LH voorgelicht over chikungunya en ebola

21 Oct 2014, 19:00

Het personeel van 's Lands Hospitaal tijdens de voorlichtingssessie over chikungunya en ebola.
Het personeel van ‘s Lands Hospitaal (LH) heeft voorlichting gekregen over chikungunya en ebola. Dit initiatief is genomen, omdat gezondheidswerkers door hun werk in contact kunnen komen met besmette personen en er veel onjuiste informatie over deze ziekten wordt verspreid. De voorzitter van de Infectie Commissie, Karin Waldring, zit ook in de Nationale Commissie die in het leven is geroepen om actie te ondernemen tegen deze ziekten. Zij gaf aan dat bij het in acht nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen, het personeel niet bang hoeft te zijn voor besmetting.

De strijd tegen chikungunya begint bij het onderhouden en muskietenvrij houden van de eigen omgeving. Verder moet men vooral goed voor zichzelf zorgen, omdat de weerstand van het lichaam bepalend zal zijn voor het herstel. Dit is anders bij ebola. De gevolgen van deze ziekte, kunnen zelfs onder de gezondsten, desastreus zijn. Ongeveer 70% van besmette mensen komt te overlijden.

Volgens de statistieken van internationale gezondheidsorganisaties vallen gezondheidswerkers onder een risicogroep. Het ministerie heeft al stappen ondernomen om ebola buiten de Surinaamse grenzen te houden. Reizigers die die de laatste 21 dagen zijn geweest in de West Afrikaanse landen waar het virus woedt, worden geweerd om besmetting in Suriname te voorkomen. “U moet geïnformeerd worden hoe u zelf te beschermen, want als patiënten zich aanmelden, gaan we niet wegrennen, maar ze helpen, daarvoor zijn we hier toch? Hoewel de kans klein is dat wij in Suriname met het ebolavirus geconfronteerd worden, is het van belang om alert te zijn”, zei Waldring.

Het diagnosticeren van het ebolavirus is door gebrekkige apparatuur niet mogelijk in Suriname. Buitenlandse gezondheidsorganisaties hebben hulp toegezegd bij eventuele constatering van ebola in Suriname, meldt de voorlichting van LH.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April