starnieuws

Moeder- en kindzorg verbeterd met opleiding verloskundigen

15 Oct 2014, 23:00

De geslaagden van de opleiding Obstetrie en Gynaecologie. (Foto: 's Lands Hospitaal)
De eenjarige HBO-vervolgopleiding Obstetrie & Gynaecologie, een samenwerking tussen ‘s Lands Hospitaal (LH) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft 20 geslaagden opgeleverd; 5 studenten moeten nog afronden. Verloskundigen van diverse ziekenhuizen in Paramaribo hebben deelgenomen aan deze opleiding die voor het eerst in Suriname is georganiseerd. Waarnemend algemeen directeur van het ziekenhuis, Bernhard Abia, spreekt van een “goede investering.”

Het LH is van plan om het groeiende centrum voor moeder- en kindzorg, elders op het terrein op te zetten; met de resultaten van de opleiding is dit plan dichterbij gekomen, geeft Abia aan. Bij de diploma-uitreiking maandag in hotel Krasnapolsky, waren de verpleegkundig directeur, Henna Samson, de opleidingscoördinatoren Joyce Kloppenburg van LH en Daniël Burgman en Brigit Zwartendijk van het LUMC en adjunct-verpleegkundig directeur LH, Suze Holband, aanwezig.

Kwaliteitszorg
De opleiding zal worden voortgezet. Volgens Holband, die tevens coördinator is van het Moeder- en Kindcentrum van LH, is deze opleiding een extra toevoeging aan de kwaliteitszorg van de verpleegkundigen. “We weten dat we moeder- en kindsterfte willen reduceren en dat betekent dat we extra aandacht moeten schenken aan moeders en hun baby’s, eigenlijk aan het hele gezin.”

De opleiding leert de verloskundigen om nog meer aandacht te schenken aan de problemen die kunnen ontstaan tijdens en na de zwangerschap en de kraamzorg en om zodoende een betere zorg te kunnen bieden. Ook is er extra aandacht voor de zorg voor de pasgeborenen, vooral de zieke pasgeborenen. In het ‘s Lands Hospitaal vinden er jaarlijks ongeveer 3500 bevallingen plaats, geeft de voorlichting van de instelling aan.

De best geslaagde van de opleiding is Daniëlle Letterboom van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met een gemiddeld cijfer van 7,6.

Advertentie