starnieuws

Albina wordt gekleed voor internationale handel

16 Oct 2014, 22:40
Albina wordt fysiek gereed gemaakt voor de internationale handel waarbij ook toerisme een behoorlijk graantje zal meepikken. NV Havenbeheer is in het proces om bedrijven aan te trekken die binnen een jaar tijd de veersteiger totaal moeten rehabiliteren. Er komt ook een nieuwe terminal langs de kust voor het aanmeren van korjalen die de route Albina-St Laurent onderhouden.

“De handel tussen Suriname en Frans-Guyana zal nu meer dan ooit beter worden geregeld en gestimuleerd,” zegt directeur Andreas Talea van NV Havenbeheer. De bestaande veersteiger wordt gemoderniseerd. Er komt een grotere veerboot die vooral ook containerlading kan vervoeren. Met de modernisatie zullen ook de bijbehorende faciliteiten worden gebouwd waaronder douane en toerisme ruimten. De nieuwe terminal voor korjalen moet ervoor zorgen dat er op een veilige manier, met inachtneming van de regelgeving kan worden aangemeerd.
Suriname en Frans-Guyana delen de kosten. De Fransen financieren vanuit PO Amazonia 1 en 2, terwijl Havenbeheer zijn deel bijdraagt. Enkele randvoorwaarden zijn al in orde, stelt Talea. Hij vertelt dat de bouw, die in november start, een half jaar kan duren. Omwille van de rehabilitatie zullen de diensten die er nu verleend wordt enkele verschuivingen ondergaan.

“Als regering vinden we dat de handel en het toerisme tussen Suriname en Frans-Guyana, maar ook Brazilië verder moet worden verbreed,” merkt minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme op. Hij ziet dit project dan ook als veel belovend. “De integratie van Suriname in de regio moet vooral de economie ten goede komen.” Hij verzekert dat randvoorwaarden die te maken hebben met de volksgezondheid ook in acht zullen worden genomen met de nieuwe ontwikkelingen die Albina te wachten staan. Pinas merkt op dat de ontwikkeling in het gebied zal zorgen voor meer werkgelegenheid.

Aan de andere zijde van de Marowijne rivier zijn de Fransen gelijktijdig ook bezig de infrastructuur voor de handel met Suriname aan te pakken. Afgelopen weekeind heeft president Bouterse het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe faciliteiten.

Advertentie