starnieuws

Evo Morales van Bolivia sluit vierde termijn uit

15 Oct 2014, 20:00

De officiële telling van de stemmen van de zondag gehouden presidentsverkiezingen in Bolivia, is nog in volle gang. (Foto: AP)
De Boliviaanse president, Evo Morales, heeft uitgesloten dat hij voor een vierde ambtstermijn gaat in 2020. De peilingen van de zondag gehouden verkiezingen suggereren dat hij een ongekende derde termijn als president heeft gewonnen.

Hij zegt dat de kans groot is dat hij tegen 2020 terug wil naar zijn boerderij in Midden-Bolivia om er te werken en zijn tijd zal besteden aan het bezoeken van oude vrienden. Morales is sinds 2006 aan het roer.

Zijn critici hebben hem ervan beschuldigd dat hij in toenemende mate autocratisch wordt en ernaar streeft om zijn ambtstermijn te verlengen. Morales zei dat de overheidsplannen die hij had voorgesteld tijdens zijn campagne niet persoonlijk aan hem gebonden zijn. "Ik begrijp deze Latijns-Amerikaanse manier van denken dat alles altijd draait om één enkele persoon, maar ik hou er niet van." Hij stelde dat het een regeringsplan is en niet dat van een specifieke president. “ Wie na 2020 komt, zal zich moeten committeren aan onze patriottische agenda, dus is er geen noodzaak voor Evo om president te worden tot 2025."

De 54-jarige Morales zegt dat hij niet eens had overwogen om de grondwet te veranderen om een vierde termijn voor hem mogelijk te maken. “In 2020 kijk ik uit naar mijn terugkeer naar het platteland van Midden-Bolivia, waar ik ben opgegroeid,” maakte hij duidelijk aan journalisten. "Mijn grote wens is om terug te gaan naar Chapare, mijn boerderij op te bouwen, misschien bouw ik er een paar hutten om voormalige presidenten te verwelkomen."

Hij stelde ook voor om een bezoek af te leggen aan bondgenoten zoals de voormalige Braziliaanse president Ignacio Lula de Silva en de Uruguayaanse president Jose Mujica. Volgens de peilingen kan Morales rekenen op 60 procent van de stemmen en zijn naaste rivaal op 25 procent. Inmiddels heeft zijn belangrijkste rivaal, Samuel Doria Medina, maandag zijn nederlaag erkend. De officiële telling van de stemmen is nog in volle gang.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April