starnieuws

Borstprothesen beschikbaar voor borstkankerpatiënten

14 Oct 2014, 04:00

De teams van Inner Wheel Paramaribo en St. Vincentius Ziekenhuis voor de nieuwe locatie van mammazorg.
In het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) vinden er regelmatig borstamputaties plaats bij vrouwen die zijn gediagnosticeerd met borstkanker. Het ziekenhuis is met Inner Wheel Paramaribo een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om vrouwen die een borstamputatie hebben moeten ondergaan, aan een borstprothese te helpen. De service club stelt de borstprothesen beschikbaar en het ziekenhuis zorgt voor de ruimte en het personeel en draagt zorg voor de opvang en begeleiding van borstkankerpatiënten en hun familie.

Inner Wheel Paramaribo geeft ook ondersteuning bij de training in het aanmeten van de juiste maten van de borstprothesen. Het SVZ heeft begin dit jaar de commissie Mammazorg ingesteld om de opvang en begeleiding van vrouwen die te maken krijgen met borstkanker oftewel mammacarcinoom verder te professionaliseren. Gemiddeld raakt 1 op de 9 vrouwen geconfronteerd met deze vorm van kanker.

Vaak moet chirurgisch worden ingegrepen (mastectomie). Dit gaat veelal gepaard met grote emoties en angsten bij de vrouwen en hun familieleden. Vrouwen maken zich vaak zorgen over de mogelijke terugkeer van kwaadaardige kankercellen, over hun vrouwelijke aantrekkelijkheid en over hun verdere leven.
De begeleiding van de vrouwen gebeurt in een eigen ruimte voor mammazorg door een multidisciplinair mammateam. Deze ruimte wordt op 15 oktober officieel geopend.

Naast het verschaffen van borstprothesen zullen beide organisaties ook samenwerken om het algemene bewustzijn over borstkanker in de samenleving te vergroten, zegt de voorlichting van het SVZ.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March