starnieuws

Catherine Kaslan schrijft schaakgeschiedenis

09 Oct 2014, 02:00

Catherine Kaslan
Catherine Kaslan (11) is in de U-12 klasse semikampioen geworden op het
Jeugdschaakfestijn voor Centraal-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied, dat gehouden is in Colombia. Kaslan is de jongste persoon in Suriname die een schaaktitel in de wacht heeft kunnen slepen.


De Surinaamse Schaakbond heeft drie jeugdige schakers afgevaardigd naar het internationale schaakevenement. De schakers die hebben deelgenomen zijn: U-12 jeugdkampioen Catherine Kaslan, U-14 semikampioen Cedric Prade en semikampioen in de U-16 klasse Anviti Adhin. Het toernooi werd in verschillende leeftijdscategorieën afgewerkt. Suriname heeft voor het eerst deelgenomen.

U-12 klasse
In deze klasse hebben 21 jonge dames van zes landen meegedaan. Kaslan heeft door het behalen van de tweede plaats geschiedenis geschreven. Door haar bijzondere prestatie komt zij in aanmerking voor de Women Candidate Master titel. Vanuit Aruba laat de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, die tevens de mentor is van Kaslan, weten dat hij bijzonder trots is met deze prestatie. Kaslan gaat Colombia naar Aruba om samen met Adhin en enkele andere Surinaamse schakers te participeren aan het Aruba Open schaaktoernooi dat vandaag start.

U-14 klasse
Cedric Prade die clubgenoot is van Kaslan, kwam in de open sectie in de U-14 klasse uit. Prade die van de 48 schakers als nummer 26 gerangschikt was, heeft zijn mannetje kunnen staan tegen de grote boys uit de regio. Na 9 gespeelde rondes eindigde hij met 5 punten op een gedeelde 15e plaats. Dit toernooi is voor Prade een warming-up, aangezien hij in de schaakselectie is om later dit jaar Suriname te vertegenwoordigen tijdens de Consude Games.

U-16 klasse
Anviti Adhin die eerder dit jaar haar WCM titel had behaald, heeft in de damessectie van de U-16 klasse geparticipeerd. In deze klasse hebben maar 5 dames meegedaan. Adhin eindigde op de derde plek.

De Surinaamse Schaakbond is erg onder de indruk van de schaakprestaties van de jeugd en probeert deelname aan internationale schaakevenementen te stimuleren. Er wordt een beroep gedaan op het bedrijfsleven om de talentvolle Surinaamse sporters te ondersteunen om het land op de wereldkaart te plaatsen.

Vishay Hardwarsing (SSB)

Advertentie