starnieuws

Algoe: gezamenlijke management systeem nodig

08 Oct 2014, 08:00

Minister Soeresh Algoe heeft zijn collega van Vanautu, David Tosul Botulsu, gisteren op zijn kantoor ontvangen. (Foto: Raoul Lith)
Suriname is tot 12 oktober het middelpunt van het Caribisch Gebied. De 13de Caribbean Week of Agriculture (CWA) is maandag gestart. Met het thema ‘Transforming Caribbean Agriculture Through Family Farming’ is het de eerste keer dat Suriname als gastland hiervoor optreedt. Het thema benadrukt het belang van het veranderen van het Caraibisch Gebied door het ontwikkelen van de landbouw, in het bijzonder de familielandbouw.

“Suriname is al heel sterk in de familielandbouw” zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij zal een presentatie hierover houden. “We moeten ook naar de common fishery,” zegt de bewindsman “een vis kent geen grenzen”. Hij legt uit dat er een gezamenlijk management systeem moet komen voor het Caribisch Gebied. “Alle landen moeten hun gebied op dezelfde manier gaan beschermen, we moeten niet naar de komende 2 – 3 jaar kijken, maar naar de komende 50 jaren.” Algoe benadrukt dat “we anders het risico lopen dat de sector uitgeput raakt.”

Tijdens deze week komen beleidsmakers en experts van het heel Caribisch Gebied bij elkaar om te discussiëren over strategische issues over de toekomst van landbouw in de regio. Ook wordt een aantal seminars en workshops verzorgd en zullen er veldbezoeken worden afgelegd.

Ministers van verschillende landen reizen voor de CWA af naar Suriname. Algoe heeft in deze reeks van ministers, dinsdag zijn collega van Vanuatu, een eiland in de Pacifische Zee, David Tosul Botulsu, ontvangen. “We moeten elkaar, onze landbouwers, helpen met het ontwikkelen van de landbouw. Ze zijn voor ons de belangrijkste mensen. We willen leren. Ik wil graag ervaringen delen,” legt Botulsu het doel van zijn bezoek uit. Hij wil volgend jaar ook graag een soortgelijke activiteit organiseren in Vanuatu.

SAFE
In de reeks van activiteiten van de CWA begint vandaag de eerste ‘Suriname Agro Food Event’ (SAFE). De bedoeling is dat SAFE een terugkerend evenement wordt waar er agro-produkten worden tentoongesteld en culinaire presentaties over de Surinaamse keuken worden gehouden. Het moet een platform zijn voor ondernemers in de agrarische sector.

De week wordt georganiseerd door LVV. Er doen twintig landen mee. De verwachting is dat zo’n 20.000 personen de CWA-activiteiten zullen bijwonen.

Raoul Lith

Advertentie