starnieuws

Argentinië gereed voor meer samenwerking in Suriname

03 Oct 2014, 14:00

Argentijnse Ambassadeur Alicia Beatriz de Hoz (2e r) poseert met geestelijken voor haar kantoor, dat donderdag is geopend. (Foto: Ranu Abhelakh)
Argentinië kijkt uit naar voorstellen van Surinaamse zijde om te helpen op het gebied van de gezondheidszorg, zegt ambassadeur Alicia Beatriz de Hoz. Met de opening van een eigen ambassadegebouw aan de Prins Hendrikstraat donderdag, kan De Hoz zich nu meer gaan inzetten voor projecten in Suriname. “Wij hebben bijvoorbeeld veel ervaring als het gaat om zoutloze voeding. Onze campagne om zoutloos te eten verloopt heel goed en de resultaten zijn positief”, schetst de diplomaat. Deze Argentijnse deskundigheid wil zij met Suriname delen.

Naast de versterking van de diplomatieke relatie en regionale samenwerking met Suriname, biedt haar land ook beurzen voor universitaire opleidingen en ondersteuning in de landbouw aan. “Onze universiteiten zijn volledig kosteloos en Surinamers kunnen hiervan gebruikmaken.” Ook het toeristisch verkeer tussen beide landen kan volgens de ambassadeur worden uitgewerkt. “Momenteel is het problematisch om Suriname te bezoeken. Het vraagt wel drie vluchten vanuit mijn land naar Suriname, maar wij willen in de toekomst hieraan werken.”

Verstevigen banden
De Hoz die bijkans een jaar in Suriname functioneert, zegt de afgelopen maanden te hebben gewerkt aan de logistiek en organisatie van haar ambassade. Argentinië wil de banden intensifiëren met de Caribische regio en heeft daarom een missie in dit land opgezet, licht zij toe. Suriname is tot dusver het één voor het laatste land in de Caribbean waar haar land een diplomatieke vertegenwoordiging heeft. “Suriname en Argentinië zijn beide lid van de Unasur en Mercosur en de afgelopen twee jaren is onze relatie hechter geworden. Wij hebben samen één doel, en dat is het bevorderen van welzijn en welvaart op dit Zuid-Amerikaanse continent.” Argentinië zou graag willen leren over de Surinaamse culturele diversiteit en verschillende religiën. “We willen weten hoe jullie instaat zijn met respect en op een vreedzame manier met elkaar te leven.”

Vorig jaar heeft Argentinië een training gefinancierd voor laboranten van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname en het Centraal Laboratorium. Een Surinamer heeft een diplomatenopleiding in Argentinië gevolgd en een Surinaamse militair verbonden aan de Unasur defensie raad is daar gevestigd. In Suriname wonen volgens de ambassadeur nog geen vijftien Argentijnen. “Een pater, twee nonnen, een medewerkster op de Centrale Bank en het ambassadepersoneel. In de toekomst wanneer onze economische banden toenemen, zullen misschien meer Argentijnen komen.”

Blij met ondersteuning
De twee landen hebben eerder verschillende samenwerkingsdocumenten getekend. Onder meer de overeenkomst over vriendschap en samenwerking (2005) en visumafschaffing voor houders van diplomatieke, officiële of dienstpaspoorten (2011). Begin van dit jaar zijn de defensieministers van beide landen een bilaterale samenwerking aangegaan in Paramaribo.

De diplomatieke relatie tussen de beide Zuid-Amerikaanse landen gaat terug naar 23 juni 1977. De Hoz is de eerste residerende ambassadeur van haar land in Paramaribo. Een jaar geleden heeft zij haar geloofsbrieven aan president Desi Bouterse aangeboden. De diplomaat is zeer blij met de ondersteuning van Suriname aan haar land in de Malvinas eilanden kwestie.

Advertentie