starnieuws

145e geboortedag Mahatma Gandhi herdacht in Nickerie

03 Oct 2014, 02:00

Lachminarain Doebay en Kaulesar Matai hangen een mala om het borstbeeld van Gandhi.
Sociaal Culturele Vereniging Karishma heeft donderdag de geboortedag van Mohandas Karamchan Gandhi herdacht in Nickerie. Volgens bestuurslid Lachminarain Doebay zal dit heuglijke feit elk jaar worden herdacht. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh feliciteerde de gemeenschap met de dag en gaf aan dat er gekozen is om alle monumenten van Nickerie een poetsbeurt te geven, zodat de monumenten aangenamer zullen zijn. Joeloemsingh heeft het publiek oproepen om een oogje in het zeil te houden om na te gaan dat de monumenten niet vernietigd worden door kwaadwilligen.

De voorzitter van Karishma, Djamoenapersad Roopram, zegt dat Gandhi groot is geworden doordat hij India onafhankelijk heeft laten worden van de Britten zonder bloedvergieten. Roopram stelde voor dat de politici zoveel als mogelijk moeten proberen om in de voetsporen van Gandhi te treden zodat de politiekvoering die aan het verruwen is, anders beleefd mag worden. Kaulesar Matai, voorzitter van SCV Chandeni, geeft aan dat Gandhi ook heeft gestreden tegen discriminatie omdat hij als jonge advocaat gediscrimineerd werd, omdat hij geen blanke was. Volgens Matai "hebben wij in Suriname nog geen openlijke discriminatie, maar als wij eerlijk zijn", zegt hij wordt er gediscrimineerd.

Mensen zullen boos worden met deze uitspraken, maar hij zegt dat dit de realiteit is. Er wordt gediscrimineerd op basis van politieke overtuiging, etniciteit en geloof. Er zal pas sprake zijn van ware democratie volgens Matai wanneer dit soort zaken zich niet meer voordoen in Suriname. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag der geweldloosheid. Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 in het stad Porbandar in India en werd vermoord op 30 januari 1948 in New Delhi, India.

Advertentie