starnieuws

Parmessar genomineerd voor post ACP secretaris-generaal

28 Sep 2014, 16:00

OW-minister Rabin Parmessar is de Suriname kandidaat voor de post van ACP secretarisgeneraal. Deadline kandidaatstelling naar ACP toe is 30 september. (Foto: Ranu Abhelakh)
Suriname heeft Rabin Parmessar genomineerd voor de post van de nieuwe ACP secretaris generaal. “Ja, ik ben de kandidaat van de regering en wacht op haar verdere instructies. Suriname heeft mij geplaatst omdat ik eerder als parlementariër mijn bijdragen heb geleverd aan de ACP", zegt de huidige minister van Openbare Werken zondag in gesprek met AFP, De West en Starnieuws.

Suriname heeft enkele markante zaken kunnen bewerkstelligen, licht hij toe.
De ACP heeft afgelopen juni, tijdens de 99ste sessie van de ACP Raad van Ministers en de 39ste sessie van de ACP-EU Raad van Ministers in Nairobi, Kenia, besloten dat de nieuwe secretaris generaal vanuit de Caribische regio afkomstig zal zijn voor de periode 2015-2020. Caricom secretaris generaal Irwin La Rocque heeft eerder aangegeven dat het ACP secretariaat het proces voor kandidaatstelling heeft ingezet. De Cariforum-leden (Caricom en de Dominicaanse Republiek) zijn benaderd om kandidaten aan te dragen. Suriname, Guyana, Trinidad & Tobago en Jamaica hebben hun kandidaat gepresenteerd en intussen hebben Haïti, St. Vincent & The Grenadines ook belangstelling getoond voor de post.

Voor wat de kansen betreft dat de Surinaamse kandidaat groot draagvlak geniet en support krijgt van overige Cariforum landen, verwijst Parmessar naar collega Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. “Het gaat niet om een bepaalde kwaliteit van een kandidaat, dat komt later aan de orde, maar het gaat nu om principes”, benadrukt hij. Zo heeft Suriname zich op het standpunt gesteld dat er binnen Cariforum eerst moet worden gekeken welke lidlanden al een regionale en/of internationale positie innemen. Er moet roulatie zijn en een eerlijke verdeling van posten bezetten.

Principes
“Ik sta 1000% achter dit standpunt. Neem bijvoorbeeld Trinidad, Guyana of Jamaica die hebben eerder of bezetten momenteel al hoge posities. Suriname never, nooit”. Volgens Parmessar is er nu een discussie hierover gaande, “het gaat niet om Parmessar, maar om principes binnen Cariforum.”
Volgens een lokale krant van Trinidad & Tobago, The Trinidad Express, heeft regeringspartij People’s Partnership Coalitie Hamid Ghany genomineerd voor deze post. Ghany is een politieke wetenschapper en voormalig docent aan de Universiteit van de West Indies. De Guyanese regering heeft ambassadeur Patrick Gomes voor de Europese Unie in Brussel naar voren geschoven, meldt de Guyanese krant Guyana Times.

De Cariforum-leden moet uit de verschillende nominaties, drie kandidaten selecteren en over twee dagen de namen aan het ACP secretariaat doorgeven. “Ik heb persoonlijk daar grote kanttekeningen bij geplaatst. Waarom drie kandidaten? Het is de regio die voordraagt en wij moeten eens onze tanden laten zien: nee, wij kiezen intern één en presenteren aan het ACP.” Parmessar geeft aan dat West Afrika toentertijd ook met één kandidaat is gekomen, “ de regio is aan de beurt en moet zelf bepalen wie de nieuwe secretaris generaal wordt.” Om deze redenen heeft Suriname onder meer geweigerd een presentatie te houden in New York, in de marge van de VN-top. De kandidaten waren gevraagd om aanwezig te zijn en hun nominatie toe te lichten.

Grote bijdrage leveren
De secretaris generaal houdt kantoor in Brussel en de post wordt elke vijf jaar roulerend ingevuld door de zes regio’s aangesloten bij de ACP. De huidige secretaris generaal van de ACP is Alhadji Mumumi van Ghana en hij zit aan tot maart 2015. Over de persoonlijke ambities voor deze internationale post, zegt Parmessar dat de Surinaamse regering vindt dat hij daar een grote bijdrage kan leveren. “Ik wil nu niet vooruitlopen over het eventueel vroegtijdig afhaken als minister. Er zijn teveel discussies gaande”, zegt Parmessar.

De kandidaat voor de post zou tijdens de ACP ministeriële vergadering begin november in Paramaribo bekend worden gemaakt. Suriname zou dan namens de Caribische regio als gastheer optreden voor de 8ste ACP-top. In augustus heeft de regering deze vergadering afgezegd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zou de organisatie van ACP-top een te grote druk veroorzaken op de druk bezette structuur van de Surinaamse Staat. Rond dezelfde periode vindt de overdracht plaats van het voorzitterschap van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) door president Desi Bouterse.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April