starnieuws

Rudy Strijk geroemd om zijn voorbeeldig karakter

27 Sep 2014, 20:00
De 'veelzijdige, voorbeeldige en geliefde' Rudy Emanuel Strijk is zaterdag naar zijn laatste rustplaats gedragen. Tijdens de uitvaartdienst in de Grote Stadskerk hebben enkele prominenten met weemoed een beeld gegeven van het karakter van de 'goede en bijzondere mens'.

Strijk stond het meest bekend als districtscommissaris (dc) van verschillende districten. Hij is negentien jaren dc geweest en toen hij in 2013 met pensioen ging, was hij de deken van de dc's. Hij is 42 jaren in dienst van de Staat geweest. Strijk was tot zijn dood nog actief lid van de EBGS, Naks, Stichting Projecten, de Surinaamse Partij van de Arbeid en Conservation International Suriname. Hij was ook actief geweest in de vakbeweging.

"Zo iemand wil je niet laten gaan. Hij heeft zoveel gedaan en betekent veel voor ons. Daarom worstelen we met loslaten", verwoordde Siegmien Staphorst, voorzitter van Naks, de gevoelens van velen. Strijk was bezig een 'Singi Neti' cursus voor Naks te verzorgen om de vergrijzing in het vak tegen te gaan. Hij zou de 'singi neti' voorbereiden voor partijgenoot Guno Bonapart die op 16 september overleed, nadat hij te laat werd behandeld voor een hartinfarct.

"Hij had met iedereen een speciale band", haalde Theo Linscheer, bestuurslid van Stichting Projekten, voor de geest. "Hij had voor eenieder een speciale lach, een speciale mop, een speciale groet. Iemand die je zo speciaal kan laten voelen is heel bijzonder. Wim Udenhout van Suriname Conservation Foundation deelde mee dat de ideeën van Strijk zullen voortleven. "Hij was en is een goed mens, zijn plannen voor bescherming van de Surinaamse natuur zullen nu in een speciaal licht komen."

Voor dc Theodorus Sondrejoe van Marowijne, die deken Roline Samsoedien vertegenwoordigde, was Strijk een groot voorbeeld van leiderschap. "Wat men ook zal zeggen, vast staat dat zijn bijdrage aan de opbouw van het land heel groot is geweest", concludeerde Sondrejoe. "We moeten hem laten gaan. In zijn laatste e-mail gaf hij aan vrede te willen. Hij heeft het gekregen", troostte Staphorst de rouwenden.

René Gompers

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April