starnieuws

Godo Bank geeft tien laptops voor kinderen Albina

19 Sep 2014, 15:35

Kinderen bezig op de nieuwe laptops die Godo geschonken heeft aan het Nucleus Centrum van Marowijne. Godo-directeur Frits Terlaan kijkt mee over de schouders. (Foto: René Gompers)
De Godo Bank heeft vandaag tien laptops geschonken aan het Nucleus Centrum van Marowijne (NCM). Het geschenk is bedoeld voor de kinderen van Albina. De machines zijn met grote blijdschap ontvangen.

De kinderen stoppen hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Enkelen tikken bliksemsnel en anderen trager hun opdracht in de zoekbalk van Google. Maar ze vinden allemaal wat ze zoeken op het net. Een jongen zucht wanneer hij een 'tutorial' over de 'asonto' dans vindt. Niet alle kinderen kunnen achter de computers, dus drommen ze samen rondom degene die bezig is, geduldig hun beurt afwachtend of uit nieuwsgierigheid.

"Ze hebben lang gewacht",vertelt Cynthia Masangi, coördinator van NCM. "Er waren maar twee of drie computers beschikbaar voor de cyber." Het centrum had dertien machines. Elf zijn kapotgegaan door stroomstoringen. Daarna zijn er zeven nieuwe gekomen maar moesten naar de verschillende afdelingen. "Alle tien laptops zijn voor de cyber bestemd", vertelt Massanga. "De kinderen zijn eindelijk geholpen."

Kruiwagen laten liggen
Godo Bank is sinds 2009 actief op Albina. Behalve de bankactiviteiten, voert de coöperatieve bank ook maatschappelijke projecten uit. "Wij geven hiermee terug", licht Frits Terlaan, directeur van Godo, toe. "Er is zoveel kapot gegaan tijdens de oorlog. We geven de kinderen meer perspectieven. Dit moet helpen om de kruiwagen te laten liggen." De kruiwagen is een essentieel hulpmiddel in de 'hossel' aan de 'waterkant'. Kinderen vormen een niet klein deel van de groep hosselaars.

"Ik ben blij. Nu kan ik makkelijker informatie vinden voor schoolwerk", lacht Nikita.
Chariva voegt er aan toe dat ze nu veel meer kan leren. " Dingen die ik niet wist, ga ik nu weten. Je kunt zoveel halen van het net." De kinderen hebben allemaal een schoolpakketje meegekregen van de bank.

René Gompers

Advertentie