starnieuws

China tekent belangrijke overeenkomsten in India

18 Sep 2014, 11:00

De Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi. Xi is op bezoek in India. (Foto: AP)
In de komende vijf jaren zal China US$ 20 miljard investeren in de infrastructuur van India. Dat is één van de twaalf afspraken die de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan India heeft gemaakt.

Op een persconferentie met Xi, zei de Indiase premier Narendra Modi dat ‘vrede op de grens’ belangrijk is voor de vooruitgang. De gesprekken kwamen op gang nadat India China beschuldigde van nieuwe territoriale invallen in Ladakh. China is één van India's grootste handelspartners, maar ze strijden om de regionale invloed en betwisten hun grens.

Modi en Xi hebben aan het eind van hun gesprekken in Delhi donderdag elk een verklaring afgelegd. In de investeringsplannen van China in India is de opzet van industriële parken in Gujarat en Maharashtra opgenomen. Beijing gaat ook het verouderde spoorwegsysteem van India vervangen met hogesnelheidslijnen en moderne treinstations. China zal India meer toegang tot zijn markt geven om er producten af te zetten, waaronder ook farmaceutische en landbouwproducten. Beide landen zullen de samenwerking op handelsgebied, ruimte-exploratie en civiele kernenergie versterken.

Grensdispuut
Modi heeft opgeroepen om snel een oplossing te brengen in de gemeenschappelijke betwiste grens tussen de twee landen. Hij zei dat “de ware kracht van onze relaties” tot wasdom kan komen als er “vrede was in onze relaties en in de grenzen.”

In de Indiase media zijn berichten verschenen dat Chinese troepen in de afgelopen week hebben geprobeerd een tijdelijke weg aan te leggen op Indiase grondgebied over ‘the Line of Actual Control’, de facto grens, in de betwiste regio Ladakh. Xi zei dat hij er voorstaander van is om met India te werken om “vrede en rust” op de grens te handhaven.

"De grenskwestie China-India is een probleem waar beide partijen al heel lang last van ondervinden ... Omdat het gebied nog niet is afgebakend, kunnen er enkele incidenten zijn," zei hij. Xi begon woensdag zijn bezoek in Gujarat, de thuisstad Modi, voor hij naar Delhi vertrok.

Indiase en Chinese bedrijven hebben ook getekend voorlopige overeenkomsten getekend ter waarde van meer dan US$ 3 miljard voor verhuren van vliegtuigen en telecom. Ondanks de aanhoudende spanningen, is de handel tussen India en China gestegen tot bijna US$ 70 miljard per jaar, hoewel het handelstekort van India met China is toegenomen tot meer dan US$ 40 miljard. In 2001-2002 was dat nog US$ 1 miljard.

Advertentie