starnieuws

Pendelbussen ingezet in afgelegen gebieden te Para

11 Sep 2014, 02:00

De pendelbussen (Foto: BIC-Para)
In Para rijden vanaf woensdag pendelbussen die passagiers vervoeren van afgelegen gebieden in het district, naar centrale plaatsen. Daar kan men overstappen op de vaste lijnbusroute van en naar Paramaribo. De districtsraad van Para heeft dit project per districtsbesluit na twee jaar voorbereidingen uitgevoerd.

Gezien de hoge aanschafkosten van de bussen, heeft de districtsleiding besloten garant te staan voor jongeren in het district, om de bussen met een VCB-financiering af te lossen. De bussen zijn door de plaatselijke Volkscredietbank aangekocht en afgestaan aan jonge startende ondernemers. Zij kregen vergunning van de districtscommissaris om de afgesproken routes te onderhouden en moeten hun schuld maandelijks aflossen. Hiermee probeert de districtsleiding ondernemerschap te stimuleren, zegt het BIC-Para.

Ontplooiingskansen
Bij hoorzittingen is door de plaatselijke bevolking steeds geklaagd over slechte busverbindingen in Para. Bewoners in ver gelegen gebieden moesten met een taxi of “lift” afreizen naar een bestemming waar de normale lijnbus niet langskomt. Anderen moesten bijvoorbeeld, vanuit Paranam een bus pakken naar Paramaribo, om vervolgens in een Paramaribo-Onverwacht (PO-lijnbus) te stappen indien zij in het bestuurscentrum Onverwacht wilden komen.

Volgens de districtsraad moeten jongeren in afgelegen gebieden ook de gelegenheid krijgen om middagscholen te bezoeken in Paramaribo. De onzekerheid voor busvervoer terug naar huis zorgde ervoor dat zij deze ontplooiingskansen niet aangrepen. Passagiers zijn nu niet meer afhankelijk van de NVB-busdienst (staatsbus) die niet optimaal functioneert in het achterland van Para.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March