starnieuws

Cuba beperkt invoer buitenlandse goederen

01 Sep 2014, 19:00

Veel Cubanen zien hun enige manier om aan hoogwaardige consumenten goederen te komen, in de kiem gesmoord. (Foto: AFP)
Cuba zet nieuwe regels voor buitenlandse goederen die de inwoners zelf binnenbrengen. In het land zijn lokaal geproduceerde artikelen schaars en duur.
Jaarlijks komt zo’n twee miljard US$ aan goederen Cuba binnen in de bagage van passagiers tijdens vliegreizen. De invoer van buitenlandse goederen werd in 2009 opgeheven.


Veel Cubanen zeggen dat de nieuwe regels één van de weinige bronnen van hoogwaardige consumptiegoederen in de kiem zullen smoren. Volgens de regering zijn de nieuwe regels gericht op de professionele "muilezels".

De veranderingen gaan vandaag landelijk in. De Cubaanse regering heeft al een lijst van de beperkingen gepubliceerd. Reizigers mogen nu tien kilo in plaats van 44 kilo wasmiddel meenemen en 24 beha’s in plaats van 48. Vier autobanden en twee flatscreen-tv’s zijn nog toegestaan.

Veel Cubanen vliegen jaarlijks naar de VS en naar Europa en keren terug met bagage vol met goederen die vaak schaars, slecht gemaakt of duur zijn in Cuba. De bagage carrousels op de luchthaven van Havana zijn vaak afgeladen met wat lijkt op de volledige inhoud van een supermarkt magazijn.

Nadelig en remmend
De nieuwe regels hebben veel Cubanen boos gemaakt. “Deze maatregelen beschermen de economie niet en zullen alleen nadelig zijn. De enige bescherming die ze brengen is voor de monopolie winkels van de staat,” klaagt een lezer bij de online editie van de Cubaanse officiële krant Granma.

"Waar moeten we zonder enige moeite pompen voor auto's kopen, een set van gereedschappen voor automotoren en diverse kleding die niet al de helft van het jaar in de rekken staat, omdat bijna niemand ze wil kopen?” Roberto Rodriquez, ook een Cubaan, zegt dat de maatregelen wurgend zijn, de dynamische economie zullen remmen en slechts voordelen zullen opleveren voor de staatswinkels.

Maar de regering heeft voorbeelden genoemd van productieve "muilezels" onder wie een passagier, die naar verluidt in één jaar 41 computermonitoren en 66 tv’s had binnengebracht. Deze handel is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Cubaanse bevolking, zegt Emilio Morales van Havana Consulting Group, een in Florida gevestigd particulier adviesbureau.

Aan het persagentschap Associated Press zei hij dat nu de buitenlandse reserves sterk gedaald zijn, de regering wanhopig probeert de goederenstroom te verminderen. Hij zei dat de autoriteiten ook wilden dat familieleden van Cubanen in het buitenland hulp sturen in de vorm van geldtransacties, waarop zware overheidskosten gelden.

Advertentie