starnieuws

Miguel van Assen moet zich opmaken voor volgende halte

31 Aug 2014, 01:00

Miguel van Assen bedankt het publiek voor alle support. (Beeld: René Gompers)
De aankomsthal van het Johan Adolf Pengel luchthaven was zaterdagmiddag het podium voor trots en blijdschap. Tientallen waren getogen naar de luchthaven om de ‘golden boy’ Miguel van Assen persoonlijk te verwelkomen. Miguel geniet eerst van alle lof, maar binnenkort begint de training voor Caribische en Midden-Amerikaanse Spelen.

Het team dat heeft deelgenomen aan de Youth Olympic Games in Nanying, China is zaterdagmiddag teruggekeerd. De jeugdige atleet die Olympisch goud won met hink-stap-sprong, is zeer dankbaar voor de warme ontvangst. “Bedankt, bedankt. Zonder jullie had ik het echt niet zover geschopt.” Voor zijn moeder Theresia van Assen, 'a gaan gaan uma' vroeg hij extra hulde, die zij zonder aarzelen ook kreeg. “Ik ben blij. Ik ben trots”, zegt de ‘gowtu boi’ nogmaals. “Ik had het niet verwacht maar door God’s wil heb ik dit gedaan. Ik heb mijn best gedaan voor Suriname.”

De moeite van Miguel werd beloond. Er waren verschillende delegaties aanwezig die giften kwamen brengen. Van het Surinaams Olympisch Comité heeft Miguel een enveloppe met inhoud gekregen. Van het ministerie van Sport & Jeugdzaken een vlag. Van de Cubaanse vertegenwoordiging is vernomen dat het contract van zijn trainer, Lazaro Calderon, dat over enkele maanden zou aflopen, is verlengd tot 2016. De mogelijkheid om in Cuba te trainen zit er dik in. In de aankomsthal stond een vrolijke menigte te wachten. Met bloemen, vlaggen en zang werd de kampioen naar buiten geleid met bloemen en een grote wapperende vlag.

Niet te lang feesten
Alle leden van het team hebben een stevige ‘brasa’ gekregen van een zeer blijde en trotse Theresia. “Ik ben blij voor heel Suriname. Ik ben trots op mijn zoon. Vandaag heb ik voor het eerst in een limousine gereden. Dat komt door hem. Ik weet nog toen ik hem eruit geperst heb. Vandaag heeft hij me trots gemaakt.” Moengo gaat feest vieren, kondigt een trotse Ronnie Brunswijk aan. “We zullen door de straten gaan en eindigen in Brunswijk stadion. Zoiets historisch kun je niet zomaar voorbij laten gaan.”

De ‘gowtu boi’ kijkt uit naar de feesten om het behaalde goud te vieren. Maar het feesten mag niet te lang doorgaan omdat de kersverse kampioen zich moet gaan voorbereiden op de Caribische en Midden-Amerikaanse Spelen in november. “Ik verwacht dat Miguel deel van de selectie zal zijn", deelt de voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité, Guno van der Jagt, mee. “Hij stroomt door. We zullen zien hoe Miguel het doet tegen de grote jongens.” Miguel gaat de uitdaging aan en volgt zijn eigen advies op: “Hard trainen, sporten en studeren gaan samen, ‘gefocust’ blijven en jezelf zijn. Ga niet lopen naast je schoenen. Dat is alles.”

René Gompers

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April