



Het negatief effect van de aangenomen sociale wetten
Eén van de grote filosofische denkers, Aristoteles, had een hele theorie over beweegredenen en argumenten waarbij dan uitgaande van waarheid, logica en effect een conclusie kon worden getrokken.
Logica: Voor een overzichtelijke analyse voor het realiseren van wettelijke regels, is het van essentieel belang om eerst alle elementen binnen een samenleving in kaart te brengen. Aan de hand van metingen en cijfers zou dan geconstateerd moeten worden wat de feitelijke situatie is om zodoende een zoveel mogelijk realistisch beeld te krijgen, en dan van daaruit logisch te bekijken wat het effect is, met andere woorden welke aspecten en groepen beïnvloeden elkaar direct en indirect, en is het effect positief of negatief? De groepen binnen deze context die elkaar direct beïnvloeden zijn: de producerende elementen werknemers, de werkgevers of bedrijven en het regulerend element, overheid. De rest van de samenleving wordt ook indirect beïnvloed, hierbij zou rekening gehouden moeten worden met de volgende aspecten: werkloosheid, criminaliteit, corruptie, productiviteit en rendabiliteit. (Het is mogelijk dat meerdere elementen niet zijn overzien)
Effect: In dit concreet geval de werknemers die een loonsverhoging ontvangen, beginnende bij 70%. Afhankelijk van de schaalverdeling van een bedrijf zal men het equivalent van de 70% bij alle salarissen moeten aanpassen. Bijvoorbeeld: een werknemer verdient SRD 500,00 en zal nu vermeerderd met SRD 359,60 minimaal SRD 859,60 verdienen. Dat wil zeggen dat een andere werknemer in hetzelfde bedrijf logisch ook een verhoging zal willen. Een werknemer die SRD 1000,00 verdient zal nu hoogstwaarschijnlijk (afhankelijk van het bedrijf) principieel een verhoging van SRD 359,60 krijgen, totaal dus SRD 1.359,60. Een bedrijf met 10 werknemers zal maandelijks nu minimaal (principieel) SRD 3.596,00 meer uitgeven aan salarissen en jaarlijks SRD 43.152,00. Op basis van rendabiliteit zal het bedrijf nu een afweging moeten maken, en zal genoodzaakt zijn om meer met minder te doen, het hoeft niet speciaal te zijn dat de werknemers “losgelaten” moeten worden, het minder inzetten van bepaalde machines kan ook een rol gaan spelen. Maar hoe dan ook, de productiviteit zal verminderen.
Verder zijn de pensioenen ook verhoogd naar SRD 5.000,00. Geldt dit voor alle ambtenaren? Heeft men een totale som gemaakt van wat die kosten zullen zijn, vermeerderd met de salarissen van spook, ex-spookambtenaren en ex- overheidsfunctionarissen die al jarenlang niet produceren? In dit geval zijn er uitgaven waarbij er geen sprake kan zijn van rendabiliteit. Het is dus “vergooid” geld. En dit zal ongetwijfeld ook drukken op de belastingbetaler.
Conclusie: een deel van de werknemers loopt nu kans ontslagen te worden (werknemers), er kan dus meer werkloosheid ontstaan. Werkloosheid kan leiden tot meer criminaliteit. De overheid is een regulerend orgaan, en huurt producerende actoren in en ontvangt ook van diezelfde producerende actoren uit de samenleving om dan weer de regulerende elementen binnen dat orgaan (de ambtenaren) meer te gaan betalen, die zelf niet produceren. De werknemers en het bedrijf lopen op lang termijn kans dus nu meer te verliezen, en de niet producerende elementen binnen het regulerend orgaan gaan nu een verhoogd pensioen ontvangen.
Mijn conclusie zal ik genoodzaakt moeten afsluiten met de volgende vragen:
Op wat voor calculatie zijn deze bedragen geconcludeerd? Hoe gaat men de pensioenen van SRD 5.000,00 betalen wanneer de ziekenhuizen zelfs al geen suppletie meer kunnen ontvangen? Heeft de overheid een fonds waarbij men de bedrijven zal subsidiëren? Heeft de overheid voorzien in de mogelijkheid dat mensen hun baan kunnen kwijtraken, en hoe zal de overheid deze belasting betalende burgers tegemoetkomen?
Heeft men dus gereguleerd uitgaande van realistische gegevens en of feiten? Op welke logische redenen zijn deze besluiten gebaseerd? En is men wel degelijk nagegaan wat de effecten van deze regels of besluiten zouden kunnen zijn?
Rumi Knoppel, een bezorgde burger






Vandaag
-
15:23
Blokkade Ingi Kondre opgeheven na toezegging overleg met LVV-top
-
15:12
SATCA: TCT faalt in aanpak veiligheidsproblemen
-
14:09
€10.000 en waardebonnen buitgemaakt bij Golfclub
-
12:23
WHO-lidstaten keuren pandemie-akkoord goed, VS afwezig
-
10:21
Landbouwers Coronie blokkeren weg: Zijn de loze beloften zat
-
09:04
Vluchtnummer: 50 2505
-
07:06
Suriname en Guyana zetten in op duurzame samenwerking
-
05:08
Nog meer regen vandaag
-
03:11
Taxiën door de politiek: Grondenrechten en gezondheidszorg speerpunten Pikin Slee
-
01:13
JVC 2025 hekelt mediashow president: ondemocratisch en schadelijk
-
00:59
Column: Laat jouw stem niet verloren gaan; 17 zetels in het geding
-
00:00
Grassalco opent Guysure Aggregate & Sands Inc. in Guyana




Gisteren
- AKMOS: 'Stemmen is óók ondernemen
- OM geeft update over SLM-zaak en PanAm-klacht
- WHO-leden stemmen voor wereldwijde pandemieovereenkomst
- Geen school op 26 mei vanwege verkiezingen
- Man overlijdt na val uit laadbak pick-up
- Vijf jaar parlementaire prestaties en wetgeving in boekwerk
- Korpschef: Bevordering KPS-leden symbool van groei en integriteit
- Krappahoeklaan krijgt nieuwe asfaltlaag op vooravond verkiezing
- Misiekaba roept op tot bundeling; NDP kan zich geen verlies permitteren
- Voorlichting stemproces ook voor kiezers met visuele beperking
- President opent woningbouwproject Pan American in Nickerie
- Regen en bewolking houden aan
- Taxiën door de politiek: Iedereen voor zijn eigen zak, wat gebeurt er met het volk?
- Durham: Geen 2e peiling vanwege kritiek en ongewijzigde situatie
- Bronto Somohardjo nieuwe leider van Pertjajah Luhur




Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 872
- Nieuw sportveld en logeergebouw in Godoholo
- Santokhi fietst met 1.700 deelnemers: logistieke problemen bij start
- Brazilië vernietigt tonnen eieren na vogelgriepuitbraak
- Trimbaan voor preventieve gezondheidszorg
- Nieuwe Guyanese wet pakt milieuschade olie aan
- Ontwikkeling in harmonie met de natuur
- Jonge vrouw gewond door schot uit vuurwapen
- A20, DOE en PRO: Zorgen over wanorde bij verkiezingsvoorbereiding
- Aanhoudende regen gedurende de dag
- Taxiën door de politiek: 'Geef nu een vrouw de kans'
- Nederlandse experts trainen Surinaamse zorgprofessionals in kinderreanimatie
- 275.896 oproepingskaarten bezorgd; rest moet afgehaald worden