starnieuws

Dino Bouterse pleit schuldig aan samenzwering Hezbollah

29 Aug 2014, 18:50

Dino Bouterse
Dino Bouterse heeft toegegeven dat hij de islamitische groepering Hezbollah zou voorzien van een permanente basis in Zuid-Amerika om aanvallen tegen de VS uit te voeren. Dino heeft dat tijdens een hoorzitting vandaag bij een federale rechtbank in New York gedaan. De eigenlijke rechtszaak van de VS tegen Dino Bouterse (document 13-cr-00635) begint op 6 oktober in de US District Court, Southern District van New York, Manhattan.

Het Amerikaanse persagentschap Bloomberg meldt dat Dino heeft bekend dat hij in 2013 de groepering had voorzien van een vals Surinaams paspoort, dat moest worden gebruikt om de Hezbollah te ondersteunen. Ook zou hij tijdens aanverwante drugsdeals hebben gezwaaid met een pistool.

Dino zou schuld hebben bekend om een deal te sluiten met de federale aanklagers. In het Amerikaanse rechtssysteem is het gebruikelijk dat verdachten bekentenissen afleggen in ruil voor strafvermindering. Aanklagers en de verdediging maken daarover afspraken. Wat voor deal er precies gesloten is in deze kwestie is nog niet duidelijk. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij vijftien jaar tot levenslange gevangenisstraf krijgen, zei de New Yorkse rechter Shira Scheindlin tijdens de hoorzitting. Het is vandaag precies een jaar geleden dat Dino in Panama werd aangehouden.

Pistool
De aanklachten omvatten ook een poging om materiële steun te geven aan een buitenlandse terroristische organisatie, samenzwering om meer dan vijf kilogram cocaïne naar de VS te smokkelen en het gebruik van een dodelijk wapen tijdens een drugssmokkel misdrijf. Voor de VS is de Libanese sjiitische militante groep en politieke partij Hezbollah, een terroristische organisatie.

Dino is vandaag in blauwe gevangeniskleding verschenen in de rechtszaal. Hij maakte gebruik van een Nederlandse tolk om een aantal uitspraken van de rechter te interpreteren. Hij sprak langzaam in het Engels om toe te geven aan elke aanklacht.

Als onderdeel van de deal wordt het wapen in de aanklacht van drugssmokkel nu een pistool in plaats van een anti-tank raketwerper genoemd. Hierdoor ontloopt Dino de eis van een minimale straf van 30 jaar. Zijn minimumstraf van vijftien jaar kan verdubbelen als terrorisme wordt toegevoegd aan zijn strafzaak, zei Scheindlin. Hij zal ook worden uitgezet als hij wordt vrijgelaten uit de gevangenis, voegde ze eraan toe.

De verdachte komt van "een politiek invloedrijke Surinaamse familie" en is "één van de meer invloedrijke figuren" in Suriname, zeggen de aanklagers in de rechtbankdocumenten.

Twee vertrouwelijke bronnen van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration die zich voor hadden gedaan als personen die banden hadden met een Mexicaanse drugshandelsorganisatie, hadden negen maanden voor zijn aanhouding, een ontmoeting met Dino. Hij vertelde hen dat hij ze kon helpen bij de uitvoer van drugs en hen kon voorzien van wapens in Suriname, staat in de aanklacht.

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April