starnieuws

'Sociale wetten' om 3.08 uur goedgekeurd door DNA

29 Aug 2014, 03:12

De 'sociale wetten' worden met algemene 26 stemmen aangenomen. (Foto: René Gompers)
De Nationale Assemblee heeft met algemene 26 stemmen om acht over 3 vannacht de drie 'sociale wetten' goedgekeurd. De weg is hiermee vrij voor het instellen van een algemeen pensioen, de nationale basiszorgverzekering en het minimum uurloon. Er zijn fundamentele wijzigingen aangebracht in de ontwerpwetten die ingediend zijn door de regering. De historische marathonzitting werd geleid door de eerste vervanger van de vicevoorzitter, Ronnie Brunswijk. De vergadering werd geboycot door het Nieuw Front, Pertjajah Luhur en BEP. In deze zittingsperiode is het tijdstip waarop de assembleevergadering is afgesloten, een record.

Op basis van berekeningen van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is vastgesteld wat de 'basket' is om redelijk uit te komen. Het bedrag van SRD 1228 is uitgerekend per maand. Besloten is om te beginnen met 70% van het bedrag. Bij de inwerkingtreding van de wet, met als streefdatum 1 januari 2015, is het algemene minimum uurloon SRD 4,29. Na een jaar gaat het uurloon naar SRD 5,22 (per 1 januari 2016) en een jaar later naar SRD 6,14 (per 1 januari 2017). Aanvankelijk was een tijd van een jaar voorgesteld om bij het bedrag van SRD 1228 (100%) te komen, maar het parlement kiest liever voor een periode van twee jaar om de druk te verminderen. Voor winkelpersoneel, uitgezonderd de buurtwinkels waar minder dan vier personen werkzaam zijn, is het minimum uurloon 120% van de genoemde bedragen. Voor de horeca en bewakingsbedrijven is het minimumloon vastgesteld op 140%.

In de wet nationale basiszorgverzekering is opgenomen waartoe patiënten recht hebben. Nadrukkelijk is naar voren gekomen dat de verzekering alle kosten betaalt, ook de drempelkosten. De huisarts heeft ook meer bevoegdheden gekregen waardoor patiënten niet onnodig doorverwezen hoeven te worden. Vicepresident Robert Ameerali benadrukte dat elke verzekerde gelijk behandeld zal worden. De discriminatie die er nu is naar on- en minvermogenden, zal moeilijk zijn omdat alle verzekerden hetzelfde pasje zullen hebben.
De pensioengrondslag is vastgesteld op SRD 5000. Ook deze ontwerpwet is fundamenteel gewijzigd tijdens de debatten. Alle wetsontwerpen en de memorie van toelichting, met wijzigingen, werden integraal voorgelezen door minister Michael Miskin van Arbeid. De SRS heeft de vergadering volledig uitgezonden, aangezien Radio Boskopu te kampen heeft met een technische storing.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April